Actualitate

În fiecare an, la Spitalul Judeţean Deva se înregistrează 1.600 de cazuri noi de bolnavi de cancer. Luptătorii de la Secţia de Oncologie

Sorina Popa

Vestea a căzut ca un trăsnet. De luni bune avea proleme de sănătate, dar nu se aştepta să fie atât de grav. În cele din urmă, după mai multe păreri obţinute de la medici din centrele de specialitate, diagnosticul a fost dat: cancer la plămâni.

Boala loveşte fără milă
Durerea se vede pe faţa bărbatului care nu a împlinit încă 50 de ani. I se pare că, pentru el, lumea s-a sfârşit, că nimic nu mai are rost. Să lupte? Să meargă mai departe? Sau să renunţe. Nu ştie încotro să o apuce, cum va fi privit de prieteni, de rude. Spune că se simte blestemat. Povestea acestui bărbat nu este diferită de a multor altor bolnavi de această boală cruntă, care nu se sinchiseşte că oamenii sunt tineri sau bătrâni, că sunt bărbaţi sau femei, că au vise pe care vor să le împlinească. Nu, boala loveşte crunt şi cu greu îi face faţă chiar şi un caracter puternic.

Doi medici, la datorie zi-lumină
Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva nu duce, din păcate, lipsă de pacienţi. Există şi un centru de zi aici, unde bolnavii vin să-şi facă tratamentul, fără să rămână internaţi. Secţia este una reabilitată, condiţiile sunt foarte bune. Pacienţii internaţi ne spun că sunt trataţi excelent de medicii de aici. „Suntem foarte bine trataţi. Orice avem nevoie, ni se aduce. În saloane este căldură, nu ne e frig, acum că e ger afară. Medicamente sunt. Personalul este foarte atent, e bine, în afară de faptul că suntem bolnavi. Sunt însă puţine asistente. Ar trebui mai multe, având în vedere că nevoile noastre sunt mai mari decât ale celorlalţi pacienţi”, spun unii dintre bolnavi de la Secţia de Oncologie.
Doi medici oncologi, Tiberiu Rugea (foto) şi Alina Popa, muncesc de dimineaţă până seara, în fiecare zi, ca să-şi trateze pacienţii. Toţi, dar absolut toţi pacienţii spun că cei doi medici îi tratează foarte bine. Cei doi nu mai au timp de hobby-uri, de timp liber, pentru că trebuie să-şi trateze pacienţii. Pentru ei, acasă înseamnă secţia de spital. Statul asigură acestor bolnavi, prin programele speciale, tratamentul.

Medicamentaţia nu lipseşte
Şeful Secţiei de Oncologie, dr. Tiberiu Rugea, spune că bolnavii de cancer formează chiar o comunitate, astfel că îşi împărtăşesc din experienţe şi se ajută cu informaţii unii pe alţii. „Pe lângă tristeţea celor bolnavi de această cruntă boală, este şi multă speranţă, pe care, noi, medicii, o vedem la ei”, susţine dr. Tiberiu Rugea. Potrivit acestuia, se lucrează pe trei fronturi cu bolnavii. „Sunt consultaţiile din Policlinică, anul trecut am înregistrat peste 6.000 de consultaţii. Apoi, în cadrul Secţiei de Oncologie sunt spitalizările de zi, în 2016 au fost aproape 5.000 de cazuri din acestea. Şi, spitalizările continue, care s-au ridicat la 1.300, în anul trecut. În fiecare an, se înregistrează aproximativ 1.600 de noi cazuri de cancer la Secţia noastră. Majoritatea pacienţilor are nevoie de tratamente în valoare de 4-500 de lei per cură, dar sunt şi dintre aceia pentru care tratamentul costă peste 10.000 de lei per cură de citostatice”, a afirmat şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Deva.
Dacă în anii trecuţi citostaticele erau o problemă, în sensul că nu ajungeau pentru toţi bolnavii, acum ea nu mai există. Întrebat dacă există beneficii ale tratamentului împotriva cancerului cu citostatice, dr. Tiberiu Rugea a declarat că „pe lângă efectele secundare, există un mare beneficiu al citostaticelor”.

2 comentarii la „În fiecare an, la Spitalul Judeţean Deva se înregistrează 1.600 de cazuri noi de bolnavi de cancer. Luptătorii de la Secţia de Oncologie

  • Doamnei dr. Alina Popa doresc sa o felicit si sa-i urez putere de munca. Este o persoana deosebita, un adevarat profesionist. Sa fiți tare și încrezătoare.

  • Câta speranță mi-a dat doamna doctor, deși eram terminat psihic. Mi-au spus la Cluj, mai mult sau mai putin direct, sa-mi aranjez lucrurile in viată ca boala ma va termina curand. Le-am cerut sa fie sinecri cu mine. Insa Dzeu mi-a scos in cale acest suflet de om deosebit. Trăiesc și sunt aproape de ai mei ca si cum nicodata aceasta boală nu m-ar fi atins, iar asta datorita DOAR dânsei. Nu știu de unde manifestă atata atentie, grijă și profesionalism pentru mine și restul pacienților. E o mana de om, cam slabută zic eu, dar frumoasă. Suntem aici intr-adevar ca intr-o familie numeroasă.Iar doamna doctor este partea din familia noastra, o asteptam cu sufletul la gura pana a doua zi dimineata, cu toate ca pleaca atat de tarziu. Stiu, suntem prea multi, ea e singura cu noi, e ca o albina care roieste în jurul nostru până la epuizare. Iarta-ne domana doctor, dar stiu ca Dumnezeu vă va ajuta in primul rand și cred cu tarie ca si oamenii care va cunosc cu adevarat vă sunt alături.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura