În curând, ne vom putea vaccina contra Covid fără programare

Adriana Năstase

La centrul din parcarea supermarketului Auchan din Deva au fost vaccinate de sâm­bătă şi până ieri 2.051 de persoane, anunţă reprezentanţii ISU Hunedoara. Este vorba de centrul drive through, aşa cum le place autorităţilor să-l numească, mai pe limba noas­tră, vaccinarea direct din maşină. Ieri, au fost imunizate 378 de persoane aici.

Încep cu Craiova
Pe de altă parte, autorităţile de la Bucureşti iau în calcul ca imunizarea să nu se mai facă pe bază de programare, lucru care merge greu, iar unii nici nu reuşesc să se progra­meze.
Astfel, ieri Valeriu Gheorghiţă, preşedintele campaniei de vaccinare, a anunţat demararea unui proiect-pilot de vaccinare fără progra­mare, la Craiova. CNCAV va analiza cum merge acesta pentru a vedea, apoi, dacă este po­sibilă implementarea în toată ţara.
„Luăm în calcul această modalitate de pre­zentare directă a persoanelor la centrele de vac­cinare. Vom începe, cel mai probabil, cu cen­trele din municipiile în care există centre re­gio­nale de depozitare, tocmai pentru a asi­gura o continuitate a aprovizionării cu vacci­nuri şi pentru a nu periclita calitatea lanţului de frig şi să nu riscăm irosirea inutilă a do­zelor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. Pentru în­ce­put, vaccinarea prin prezentare directă, fără programare în platformă, ar putea fi facilitată pentru persoanele peste 60 de ani şi/sau respectând anumite intervale orare, a completat medicul.

Nu e suficient de accesibilă, adică nu funcţionează foarte bine
„Una dintre concluziile principale pe care le-am tras după maratonul de vaccinare de la Timişoara este legată de dorinţa oamenilor de a se prezenta la vaccinare, însă fără să existe această programare prin intermediul plat­for­mei şi cred că în felul acesta vom reuşi să fa­cem un sistem în viitor mai atractiv pentru per­soanele pentru care platforma nu a fost su­fi­cient de accesibilă”, a explicat Gheorghiţă. Îna­inte de a se trece la implementarea pe scară largă, vaccinarea fără programare va fi testată în cadrul unui program-pilot derulat la Craiova. „În perioada 10-17 mai, la Craiova, Univer­si­ta­tea de Medicină şi Farmacie va organiza o săptămână altfel. În toate centrele de vac­ci­nare din Craiova se va asigura vaccinarea timp de 24 de ore din 24, fără programare”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.