FlashInterviu

“În cea mai mare parte, am reuşit sã realizez obiectivele din programul meu electoral”

Mircea Lepădatu 02-petru-marginean

– Domnule Petru Mărginean, iată, au trecut, nici nu ne-am dat seama cum, trei ani de când sunteţi primarul municipiului Deva. Este o funcţie importantă, şi grea totodată, ţinând cont că Deva este reşedinţa judeţului şi toţi ochii sunt îndreptaţi spre acest municipiu, dar şi din alte motive, pe care nu le mai enumăr aici. Şi atunci vă întreb direct: sunteţi mulţumit de prestaţia dumneavoastră, ca primar al Devei, în aceşti trei ani?
–  Dacă sunt mulţumit? Dintr-un punct de vedere da, aş putea spune că sunt mulţumit. Dar, cum eu sunt un perfecţionist, niciodată nu sunt  mulţumit  pe deplin cu ceea ce fac. Întotdeauna cred că putea fi mai bine. Aşa că vă las pe dumneavoastră, ca om de prresă, dar mai ales pe cetăţenii Devei să-şi spună părerea în această privinţă. Şi cum mai este doar un an, poate mai puţin, până la alegeri, sunt sigur că şi-o vor spune la urne.

– Este un răspuns de om politic cu experienţă, dar în acelaşi timp corect. Aşa că vom merge mai departe. Spuneţi-ne, nu doar nouă, cât mai ales cititorilor noştri, cetăţenilor municipiului Deva, ce aţi realizat concret din programul cu care v-aţi prezentat în campania electorală şi pentru care devenii v-au ales în fruntea urbei?
– Înainte de a aminti lucrurile care s-au realizat în Deva de când conduc primăria, vreau să subliniez că am o viziune, un program de dezvoltare al municipiului pe 10 ani. În acest timp, cred eu că vom putea implementa în acest oraş tot ce mi-am propus pentru a-l aduce la nivelul unui municipiu modern, în care oamenii să se simtă bine.

– Frumos spus, dar să revenim la realizările pe care vi le asumaţi în aceşti trei ani de când sunteţi primarul municipiului Deva…
– Sunt câteva realizări de care sunt mulţumit. Nu ştiu cu care să încep…

– Vă ajut eu. Începeţi cu locurile de joacă pentru copii, că au fost pe seama lor oarece controverse, şi cu terenurile de sport din şcoli…
– Bine, fie cum ziceţi. Sunt mulţumit că am reuşit să realizăm locuri de joacă pentru copii în toate cartierele municipiului. Sunt peste 30 de asemenea locuri de joacă, construite ca în Occident, mai exact conform normelor europene, din lemn, cu covoare de protecţie etc. Chiar dacă au fost şi cârcotaşi, cărora li s-au părut prea scumpe, pot să afirm acum că reacţiile părinţilor, mulţumirile primite mi-au confirmat convingerea că am făcut un lucru bun. De asemenea, sunt mulţumit, mai bine spus cu sufletul împăcat, că am reuşit în aceşti trei ani să construim terenuri de sport în toate şcolile din municipiu.

–  Staţi puţin. Câte şcoli aveau terenuri de sport înainte şi câte s-au construit de când aţi ajuns la conducerea Primăriei Deva?
– Nici o şcoală nu avea teren de sport şi acum au toate.

– Chiar nu ştiam acest lucru, este bine că l-aţi amintit. Altceva?
– Ar mai fi zona de picnic de la Pădurea Bejan, amenajată potrivit legii şi normelor de protecţie a mediului, cu terenul de tenis pus la dispoziţia cetăţenilor. Sau faptul că, treptat-treptat, Deva va fi oraşul trandafirilor. Spun asta, pentru că, de când sunt la conducerea primăriei, anual, se plantează în oraş câte 3.000 de trandafiri…

– Alte realizări de care puteţi fi mulţumit?
– Sunt mulţumit de faptul că, în sfârşit, pentru prima oară de când există ele, locuitorii cartierului Viile Noi, din Deva, şi cei din localitatea aparţinătoare Bârcea Mare, vor avea apă la robinet în case şi canalizare. Sau de faptul că am reuşit să reabilităm şi să repunem în funcţiune două din cele trei pieţe de cartier din oraş, cele din cartierele Micro 15 şi Dacia, iar a treia, cea din cartierul Gojdu, urmează să se deschidă în curând, acum fiind în lucru.

– Da, sunt realizări notabile, dar cum stau lucrurile cu Cetatea Devei?
– Păi,  cum să stea? Eu zic că bine. Având în vedere că principalul obiectiv turistic şi istoric al municipiului Deva este Cetatea, ne-am concentrat atenţia asupra ei. În acest an se vor finaliza lucrările prevăzute în primul exerciţiu financiar, cu fonduri europene. Cel început pe vremea fostului primar. Urmează ca, în continuare, pe următorul program, să se finalizeze toate lucrările la acest obiectiv, inclusiv cele din interiorul Cetăţii, mai exact din incinta nr. 1.

– Domnule primar, dacă tot am ajuns în zona Cetăţii Deva, care este situaţia Complexului Aqualand?
– Este o problemă în curs de rezolvare. Mai exact, se va face branşarea complexului la reţeaua de termoficare a municipiului şi, ca urmare, nu vor mai fi probleme cu poluarea fonică, reclamată de cei câţiva locuitori din zonă, şi se vor reduce considerabil costurile de funcţionare a complexului. Mai precizez că vom continua acţiunea de rebranşare a blocurilor din municipiu la reţeaua de termoficare centralizată a Termocentralei  Mintia, în paralel cu cea de anvelopare a blocurilor, pentru asigurarea unei eficienţe termice ridicate şi a reducerii costurilor cu încălzirea acestora.

– Apropo de Termocentrala Mintia. Ce ştiţi, se va închide? Aţi fost acuzat de unele persoane că nu v-aţi implicat în această problemă…
– Da, am văzut şi eu aceste acuzaţii. Haideţi să lămurim lucrurile. În primul rând, Termocentrala Mintia nu este situată pe teritoriul municipiului Deva, ci pe cel al comunei Veţel. De asemenea, termocentrala face parte din Sistemul Energetic Naţional, fiind subordonată Ministerului Energiei. Deci noi, Primăria Deva, nu avem nici o autoritate sau competenţă asupra ei şi nu putem decide nimic în această privinţă. Dar putem fi parteneri în proiecte comune de distribuire a agentului termic printr-o reţea municipală. În acest sens, am avut şi o întâlnire, subsemnatul şi un membru al Consiliului Local, cu reprezentanţii Băncii Mondiale, cu cei de  la CEH, unde s-a discutat,  cu cărţile pe faţă, situaţia Termocentralei Mintia. În urma discuţiei, am propus să se constituie o echipă de lucru, formată din reprezentanţi ai Guvernului României, Băncii Mondiale, Primăriei şi Consiliului Local Deva, care să găsească o soluţie viabilă, care să permită funcţionarea termocentralei.

– Se ştie că sunteţi un amator şi iubitor al sportului. Ce aţi realizat în aceşti trei ani pentru sport în Deva?
– Pe lângă terenurile de sport construite la toate şcolile din municipiu, amintesc doar pista de tartan realizată la Colegiul Sportiv din Deva, pe care se pot antrena elevii de la atletism, De asemenea, nu pot să nu amintesc că, după mulţi ani, Deva va avea din nou o echipă de fotbal într-o ligă divizionară, echipa municipiului, susţinută şi de primărie, promovând în acest an în Divizia C.

– Mai aveţi de  ce să fiţi mulţumit? Că aţi tot spus…
– Da, sunt extrem de mulţumit că am demarat cele şase lucrări de reabilitare şi modernizare stradală în municipiu, realizate cu fonduri europene. Nu le mai reamintesc aici, dumneavoastră, presa, aţi făcut-o la momentele respective, iar oamenii văd unde se munceşte. Precizez doar că este vorba de investiţii în valoare de 6,7 milioane de euro, bani pe care nu-i vom pierde. Profit de acest prilej, pentru a cere scuze locuitorilor municipiului Deva pentru disconfortul creat de aceste lucrări. Ştiu că unii dintre cetăţeni sunt nemulţumiţi de ceea ce facem acum,  ei având impresia că stricăm aspectul unor zone din oraş, dar îi asigur că în final vor fi mulţumiţi de cum va arăta municipiul.

– Domnule Mărginean,  aveţi o strategie în ce priveşte dezvoltarea viitoare a municipiului Deva?
– Fireşte, am spus că am o strategie pe 10 ani… Deci, vom pleca de la obiectivul nr. 1, Cetatea Devei, vom continua cu Piaţa Stadion, apoi cu Parcul Devei, cu centrul vechi, din Piaţa Prefecturii până în Piaţa Unirii, reabilitări ce vor fi făcute cu viitoarele programe susţinute cu fonduri europene. Iar în continuare vom merge către cartierele mărginaşe ale Devei cu reabilitarea şi modernizarea structurii stradale. Vreau să subliniez că toate aceste şase proiecte de reabilitare stradală a municipiului Deva sunt realizate de specialişti, pe baza unei strategii de dezvoltare urbanistică a municipiului. De fapt, este pentru prima oară,  după mulţi ani, când în Primăria Deva există arhitect şef şi director de urbanism, şi când putem spune despre comisia de urbanism a Consiliului Local că funcţionează la nivelul cerinţelor.

– Mai este o problemă care-i nemulţumeşte pe locuitorii Devei şi pe care aţi promis că o veţi rezolva până la finele acestui an. Este vorba de transportul local, de transportul comun, fireşte. Cum şi când se va rezolva această problemă?
-De când am venit în primărie, m-am confruntat cu această problemă a transportului urban. Şi, pe bună dreptate, oamenii au motive să fie nemulţumiţi. Dar sunt aproape sigur că până la sfârşitul anului şi această problemă se va rezolva. Spun asta, deoarece la finele acestei luni va avea loc licitaţia pentru adjudecarea transportului urban în municipiu. Iar câştigătorul va fi cel care va asigura un transport civilizat, conform normelor europene şi legislaţiei româneşti.

– Întrebarea finală este foarte simplă, domnule Petru Mărginean. Veţi mai candida la anul pentru un nou mandat de primar al municipiului Deva?
– Bineînţeles că voi mai candida. Pentru a-mi finaliza proiectele aflate în derulare şi pe cele care sunt programate pentru următorii patru ani.

8 comentarii la „“În cea mai mare parte, am reuşit sã realizez obiectivele din programul meu electoral”

  • Inca un an si scapam de bezmeticul asta ! Deva arata minunat…ca Berlinul bombardat in 1945!

  • ce obiective ma descreieratule,ai spart tot bulevardul Iuliu Maniu unde erau parcari f bune si excelent executate numai ca sa ti ei tu parandaratul,parca nu era ce sa se faca cu bani.
    cel mai prost si rau primar din 1990 incoace sper ca de la anul sa nu mai auzim de el.

  • Aia cu rebransarea blocurilor la sistemul centralizat de termoficare (care e in faliment) e tare de tot. In rest, un interviu excelent facut de dl. Lepadatu. Se vede experienta ziaristului de la „Drumul socialismului”.

  • Te mai alege dracu` primar dupa ce ne rupem masinile de la musuroaiele tale care le-ai pus in asfalt si dupa centrul care arata ca in Kosovo!!

  • Vai, vai ce papagaaal… Asta chiar se crede primar…

  • Terenuri de sport la scoli???Acele terenuri sunt practicabile doar cate luni pe an.In lunile de iarna sunt doar de decor. Infrastructura sportiva in Deva este infecta!!! Sala sporturilor arata dezolant,iar stadionul e un dezastru ecologic!! Aveti habar cati oameni merg in fiecare seara sa faca miscare la pseudo stadionul din localitatea noastra????Multi, chiar foarte multi, domnule Primar.

  • Ce tupeu ai nesimtitule dupa ce ti-ai batut joc de banii nostrii!Firme de constructii care te-au alimentat pe tine si nevasta ta si firme de proiectare care au dat spaga pentru a avea lucrari!De ce nu zici nimic de firma SC STRUCTUR PROIECT DEVA SRL care plateste taxa de smecher la tine si serv tehnic pentru a avea lucrari.

  • mai oameni buni nu imi vine sa cred ce poate sa zica un om care se crede cu frica de Dumnezeu…EXTRAORDINAR!!! a facut el terenuri de sport la scoli fiindca nu aveau, tovarase Petru sa ai tu parte de atatia metri patrati la casa ta cate terenuri de sport ai construit tu in incinta scolilor ATENTIE cate ai construit asa cum te-ai laudat nu cate ai reabilitat. Petrule ai distrus parcul cetate cu covorul tau pus de oameni inconstienti condusi de oamenii desemnati de tine ai distrus toata natura dar asa sa traiesti de bine cum traiesc acei copaci pe care i-ai protejat cu covoarele tale europene. De cand ai venit la primarie ai stiut de problema cu mijlocul de transport in comun si ai plecat in Hawaii cu bicicleta calarind bumpere la semafoarele inteligente…pacat Petrica se va duce baba cu colaci…sper ca cei de la PNL daca vor mai avea vreun candidat la locul de primar sa fie unu capabil fiindca au oameni capabili in breasla..dar in fond din partea mea sa iasa orice partid doar sa fie omul potrivit la locul potrivit…Petrica, nu uita frate ca esti ROMAN

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura