În cãutarea cavalerismului

Cristina Ghenea

Elevii de liceu din municipiul Hunedoara au învăţat ce înseamnă cavalerismul şi care sunt valorile acestuia, pe parcursul unor lecţii de istorie inedite. Acestea au fost susţinute de către membrii Asociaţiei „Ordinul Cavalerilor de Hunedoara”, în cadrul unui proiect desfăşurat la Castelul Corvinilor.

Trei zile printre cavaleri şi domniţe
Vreme de trei zile, nu doar liceenii, ci şi turiştii aflaţi în vizită la Castel, s-au putut bucura de vechile obiceiuri transilvănene, reproduse de către „cavaleri” în scurte scenete de teatru. După ce au dat sfoară-n ţară încă de vineri seară, când aceştia au „bătut” municipiul la pas, mergând în paradă de la statuia lui Iancu de Hunedoara şi până la Castel, sâmbătă, au început reprezentaţiile. Membrii asociaţiei au organizat lecţii pe diferite module, astfel încât acestea să cuprindă cât mai multe tradiţii medievale şi să fie pe înţelesul tuturor. Elevii au avut parte de prezentarea tehnicilor şi a armelor medievale, de turnir, de ceremonialul de înnobilare şi de obiceiurile de curte.

Valori pierdute în timp
Ieri, evenimentul a continuat cu dans şi muzică medievală. „Este prima dată când desfăşurăm proiectul numit «În căutarea cavalerilor pierduţi» şi ne bucurăm să avem drept grup ţintă elevi. Au fost prezenţi între 800 şi 1.000 de participanţi de la toate cele cinci licee din Hunedoara şi sperăm ca în urma acţiunii, aceştia să cunoască valorile cavalerismului, care la ora actuală sunt mai mult sau mai puţin uitate. Este vorba despre cavalerism, lipsa trufiei, onoarea, demnitatea, precum şi despre respect”, a declarat Marius Badiu, preşedintele Asociaţiei „Ordinul Cavalerilor de Hunedoara”. Acesta a adăugat că proiectul a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu 32.000 de lei, în timp ce Primăria municipiului Hunedoara a alocat 6.000 de lei pentru realizarea manifestărilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Şi-a omorât prietenul de pahar

Ionel Prejban (foto), un bărbat din comuna Densuş, a fost arestat după ce şi-a omorât un consătean. Cadavrul bărbatului de...

Centrala termică aproape i-a adus moartea

O femeie din Lupeni se zbate între viaţă şi moarte, iar soţul acesteia este, de asemenea, rănit, în urma unei...

Locul III la campionatul naţional de dresaj

Câinele de serviciu al plutonierului de jandarmi hunedorean Virgil Adrian Lipan, un ciobănesc german numit Lay, a câştigat locul III

Închide