Actualitate

În anul Centenarului Marii Uniri, Haţegul sărbătoreşte româneşte

Magdalena Şerban

Timp de trei zile, la Haţeg se celebrează împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire. Programul manifestărilor este unul complex, incluzând lansări de carte, recitaluri, expoziţii, ateliere tematice, dar şi multe reprezentaţii artistice.
„Un vis al poporului împlineşte 100 de ani. Fie că este vorba despre o paradă militară, un atelier de artă sau o întâlnire cu o voce a vremii aceleia, evenimentele pe care le dedicăm Centenarului Marii Uniri se adresează tuturor. În perioada 28-30 noiembrie vin la noi artişti de renume ai cântecului patriotic, descoperim istoria noastră, contribuim pe latura artistică şi defilăm în pas militar. Vă aşteptăm cu drag pe toţi cei care simţiţi româneşte. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români! Este un an în care trebuie să fim mai uniţi ca niciodată“, a spus Marcel Goia (foto), primarul oraşului Haţeg.
Manifestările vor debuta astăzi, la ora 12, la sala de şedinţe a primăriei, cu lansarea cărţii „Călătorii în Basarabia şi Bucovina de Nord“, semnată de prof. Iancu Badiu. De la 13:30, la Clubul Copiilor vor fi organizate un seminar cu tematică istorică, intitulat „Pagini de glorie, pagini de Unire“, urmat de un atelier de creaţie artistică, sub denumirea „Unirea prin ochii celor mici”. La ora 15, la Casa de Cultură începe atelierul de creaţie artistică şi meşteşuguri tradiţionale „Artă pentru un gând“. Toate aceste acţiuni le revin copiilor din Haţeg, care au decis să marcheze alături de comunitate cea mai importantă lecţie de istorie pe care o are poporul român.
Mai apoi, mâine, 29 noiembrie, la ora 13, la Troiţele din centrul urbei va avea loc dezvelirea plachetelor închinate eroilor haţegani, urmând să fie oficiată o slujbă de sfinţire a acestora. La 13:30 se vor depune coroane la Troiţa de lemn de lângă Muzeul Ţării Haţegului, iar de la 14, primăria va găzdui lansarea cărţii „Acum 100 de ani – Haţegul şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918“, aparţinând profesorului Iancu Badiu. Totodată, de la ora 15, pe holul administrativ pot fi admirate mai multe picturi ale căror autori sunt tot copiii.
Vineri, în zi de sfântă sărbătoare creştină, haţeganii sunt aşteptaţi de la ora 14 în Parcul Central, aici fiind pregătiţi să evolueze elevii claselor a IV-a A şi a IV-a B de la Şcoala „Ovid Densuşianu“, Formaţia X-Treme, Grupul Haţeganii (ambele de la Clubul Copiilor din localitate), Ansamblul Bucura (de la Casa de Cultură), Corul Liceului Teoretic „I.C. Brătianu“, Grupul Ziene Sânziene, talentatele Monalisa Dohotar şi Denisa Bretean, dar şi cunoscuţii artişti Petre Crăciunescu, Viorel Grozoni şi Johnny Vătran. Cei interesaţi vor putea să deguste produse tradiţionale de la Căsuţa special amenajată, ce îşi va deschide porţile pentru doritori. Ora 17 vine cu un recital extraordinar al îndrăgitei interprete a cântecului românesc, Veta Biriş. La 17:40, invitat special va fi veteranul de război Ştefan Gros, baciul a cărui vârstă de 102 ani a stârnit curiozitatea şi admiraţia românilor. De asemenea, publicul va fi salutat printr-o paradă militară cu torţe, iar de la ora 18, vor susţine recitaluri Tudor – Micul Patriot, Nicu Drăgan, Mariana Suciu şi Doru Posus. Acompaniază formaţia Adi Szelnyan. Iar pentru că se apropie Crăciunul, conducerea locală va da startul iluminatului festiv. Seara se va încheia cu un fastuos foc de artificii, anunţat de autorităţi pentru ora 20.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura