ActualitatePolitica si administratie

„Ieșirea din labirint”

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este celebrată anual pe data de 3 decembrie.Fiind o zi de conștientizare și un bun prilej pentru a aduce în atenția pu­blicului conceptul de egalitate de șanse, toleranță și acceptare, Consiliul de Moni­to­rizare a Implementării Convenției Privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din România și Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României au or­ganizat în foaierul sălii de plen a Senatului, vernisajul expoziției de artă plastică inti­tu­lat sugestiv „Ieșirea din labirint”.

Lupta cu vicisitudinile
Această manifestare artitisică este de­di­cată identificării, susținerii și promovării crea­tivității persoanelor cu dizabilități din cen­trele rezidențiale din România. Din cauza pandemiei Covid-19, izolarea, deconectarea, întreruperea rutinelor și a serviciilor medi­cale, educative și sociale au afectat foarte mult viața și bunăstarea mentală a persoa­ne­lor cu dizabilități.„Ieșirea din labirint” este o expresie a luptei acestor persoane cu vici­situdinile create de pandemie, dar și cu ati­tudinea de discriminare și marginalizare a so­cietății în care trăiesc.
Participând la acest eveniment, m-am gândit că, deschizându-ne larg mintea și in­ima, putem găsi soluții pentru a dărâma ba­rie­rele ridicate de societate în fața persoa­ne­lor cu anumite deficiențe. A nu-i mai privi pe acești semeni ai noștri doar ca pe niște be­ne­ficiari ai prestațiilor sociale sau a ajutoarelor uma­nitare, ci ca pe membri activi ai socie­tății, cu drepturi și opotunități egale cu ale ce­lolalți, este un prim pas pe care îl putem face în acest sens.
Personal, ca autor de literatură pentru copii, m-am gândit mereu cum ar trebui să-i educăm pe copiii noștri pentu a-i putea de­termina să înțeleagă că lumea în care trăim cuprinde oameni ca noi, dar și oameni diferiți de noi, cu care putem interacționa firesc, jucându-ne împreună, lucrând și bucurându-ne împreună.
Poveștile pentru cei mici scrise în acest scop sunt o pledoarie pentru sentimentul fra­tern care ne unește și care ne ajută să ieșim din labirintul căutării de sine și de alții, pentru a crea întregul lumii din care facem parte.
Eu, la asta pricepându-mă, am ales această cale!
Iar dacă fiecare dintre noi găsește o po­sibilitate de susținere a acestor persoane, suntem pe drumul cel bun!
Așadar, felicitări celor care au contribuit la această expoziție de artă plastică fie prin lu­crările lor, fie prin organizarea acestui eve­niment și nu în ultimul rând, un călduros „La mulți ani, cu sănătate!” tuturor persoanelor sărbătorite cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.
Întâlnirea a demonstrat o dată în plus, că îm­preună putem deveni mai buni, mai pu­ter­nici și mai determinați să ne sprijinim unii pe alții atunci când frumosul exprimat prin cu­loare ne călăuzește pașii spre „Ieșirea din labirint”.

Lucica Dina Muntean
senator

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura