EvenimentFlash

Icoane furate din biserici, recuperate de poliţişti

Cristina Ghenea

Nu mai puţin de 92 de icoane, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, au fost furate din biserici ortodoxe din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş. Poliţiştii au reuşit să recupereze 90 la sută din prejudiciu şi au reţinut trei persoane din judeţul Sibiu, bănuite că ar fi implicate în furtul şi traficarea icoanelor către colecţionari din ţară şi din străinătate.

În cadrul unei ample acţiuni, poliţiştii au efectuat nouă percheziţii domiciliare – cinci pe raza judeţului Sibiu, una în judeţul Mureş şi trei în Bucureşti. Icoanele căutate sunt pictate pe lemn şi sticlă şi fac parte din patrimoniul cultural – naţional. Ele au fost furate în perioada august – septembrie a acestui an, din trei biserici din lemn, monumente istorice, din judeţul Hunedoara, două din judeţul Mureş şi două din judeţul Vâlcea. „În judeţul Hunedoara, în luna septembrie a acestui an, au fost sparte trei biserici de lemn, din care au fost sustrase 31 de icoane vechi, în timp ce din judeţele Mureş şi Vâlcea, au fost furate 61 de icoane, creându-se un prejudiciu total de aproximativ 150.000 euro”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au recuperat 80 dintre icoanele furate. Cele trei persoane reţinute urmează să fie duse în faţa magistraţilor, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi, cu propunere de arestare preventivă.

One thought on “Icoane furate din biserici, recuperate de poliţişti

  • Dupa cum arata in poza, faptuitorii sunt supusi ai regelui cioaba. Sa fie judecati de stabor pentru ca s-au lasat prinsi ca oricum nu recunoastem trebunalele rumanilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.