Comunitate

Edilii din Baia de Criş au grijă de bisericile comunei

Magdalena Şerban

Cu probleme de imagine şi funcţionalitate a unui vechi lăcaş bisericesc, care şi-au găsit rezolvarea după adânci căutări, investiţii în derulare şi proiecte de implementat, comuna Baia de Criş intră pe făgaşul unui final bun de an.
Biserica reformată, în renovare…

Având acoperişul în paragină, faţada cu grave urme lăsate de patina timpului şi rămasă fără enoriaşi, biserica reformată din satul-centru al comunei Baia de Criş a fost lăsată de izbelişte, uitându-şi parcă şi ultima rugăciune. O imagine dezolantă, deloc de cinste pentru comunitatea de aici. „Nu puteam lăsa lucrurile aşa. Am obţinut avizul verbal al consiliului local, pentru a ne ocupa de vechea biserică reformată, un obiectiv situat în centrul comunei, ce împieta asupra imaginii noastre. În urma discuţiei cu localnicii, aceştia s-au declarat mulţumiţi de demersul nostru, ştiut fiind faptul că biserica nu mai are enoriaşi, nu mai are comenduire locală, însă are o istorie de aproape un secol şi jumătate. Mai marii bisericii reformate din judeţ şi zonali, de la Cluj, au fost de acord să o cedeze primăriei, în administrare sau asociere, pentru a o amenaja în scopuri comunitare. O să vedem ce se poate face: o bibliotecă sau un spaţiu destinat tinerilor, însă oricum, ceva ce corespunde cu lăcaşul, nicidecum discotecă sau altceva ieşit din tipar. Inclusiv faţada va fi renovată în concordanţă cu vechiul edificiu, pentru a-i respecta coordonatele. S-au început deja lucrările de reabilitare. Ceea ce mai vreau să specific este că nu poate fi vorba de înfiinţarea unei parohii reformate, pentru că nu există enoriaşi şi nici condiţii prielnice pentru acest lucru”, a declarat Romeo Farcaş (foto), primarul din Baia de Criş.
„În urma cererii consiliului bisericii ortodoxe din Baia de Criş, pentru a ajuta la rezolvarea problemei încălzirii centrale a lăcaşului, am supus doleanţa în şedinţa de consiliu local şi s-a ajuns la concluzia că se va putea extinde reţeaua de încălzire de pe centrala primăriei, în sensul ca duminica, atunci când se oficiază slujbe, instituţia noastră nu are program de lucru şi se poate alimenta cu căldură, biserica, situată vizavi de primărie. În şedinţa din luna octombrie, a fost aprobată suma de 6.000 de lei pentru piesele necesare extinderii. Pe această cale, ţin să anunţ enoriaşii că biserica va avea căldură de la primărie, cu costuri suportate de primărie şi lucrări în acest sens, realizate în regie proprie, tot de primărie. În cazul în care mai este nevoie să plusăm cu o sumă, pe lângă cele 6.000 de lei aprobate, consilierii locali sunt de acord cu acest lucru, fapt pentru care doresc să le mulţumesc”, a mai precizat edilul şef al comunei Baia de Criş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura