Iarna vine cu sărbători, dar şi cu cheltuieli mai mari . Pensionarii se împrumută, pentru a face faţă nevoilor

26 noiembrie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 pensionariNatalia Bumbac

Pensionarii hunedoreni care nu au suficiente venituri pentru a-şi acoperi integral cheltuielile se văd nevoiţi să apeleze la diverse împrumuturi de la instituţii bancare sau nebancare. În aceeaşi situaţie se regăsesc membrii Caselor de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) din judeţ, pensionari cu pensii mici care se împrumută pentru diverse nevoi, dar şi pentru a se pregăti de sărbătorile de iarnă.

Numărul pensionarilor care au apelat la credite de la Asociaţia CARP Speranţa din municipiul Hunedoara a crescut uşor faţă de alte luni ale anului. Aproximativ 530 de persoane au solicitat un credit în luna noiembrie, iar suma totală a împrumuturilor se ridică la 1.200.000 lei. Valoarea medie a sumelor solicitate de pensionari este între 2.100 lei şi 2.200 lei. „Membrii asociaţiei iau împrumuturi acum pentru că au început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă şi nu reuşesc să acopere toate cheltuielile din pensie. Mai sunt şi cazuri în care fac un credit pentru a-şi plăti cheltuielile cu încălzirea locuinţei, atât cei care stau la bloc, dar şi cei care au încălzire cu lemne. Majoritatea sunt persoane care au pensii mici, iar noi avem datoria de a-i ajuta, astfel încât problemele cauzate de lipsa banilor să nu fie atât de grave”, a afirmat Ovidiu Morariu, preşedintele Asociaţiei CARP Speranţa din municipiul Hunedoara.
Şi membrii CARP Deva apelează la credite, iar motivele sunt aproape identice. Ba mai mult de atât, unii dintre ei nu pot renunţa la bucuria de a le face nepoţilor cadouri de Crăciun, astfel încât o parte din bani merg şi în această direcţie. „În general, în această perioadă, mulţi pensionari se împrumută pentru a-şi cumpăra lemne, iar foarte mulţi se împrumută pentru a le cumpăra cadouri nepoţilor, unii dintre ei trimit cadouri pentru copiii lor care sunt plecaţi peste hotare. Mai sunt cazuri în care iau împrumuturi pentru a-şi ajuta copiii care nu au un loc de muncă, dar şi pentru medicamente sau alte nevoi urgente”, a declarat Francisc Kovacs, preşedintele CARP Deva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Premii pentru elevii şi profesorii voluntari din judeţ

În acest an, în cadrul proiectului „Ora de voluntariat“, s-au înscris 43 de unităţi de învăţământ din judeţ şi peste...

Spitalul judeţean a fost acreditat de CoNAS

De curând, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a primit undă verde de la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS),...

Hunedoreni medaliaţi la „Crosul Unirii”

Opt atleţi, cu vârste între 14 şi 79 de ani, din judeţul Hunedoara, au reuşit să se claseze pe podium,...

Închide