Actualitate

Iarnă în toată regula, în Parâng

03 parangMaximilian Gânju

Stratul de zăpadă căzut în staţiunea de lângă Petroşani, la cota 2.000, este considerabil, ieri ningea, iar temperaturile erau foarte scăzute. Toate anunţă un sezon de schi lung, dacă nu timpuriu.
Mulţi cabanieri din Parâng îşi freacă mâinile de bucurie, după ce iarna a pus stăpânire pe masiv, cel puţin la cota 2.000, unde stratul de zăpadă măsoară mai bine de cinci centimetri. Zăpada căzută în septembrie, la peste 2.000 de metri altitudine, dacă ne raportăm la ultimii ani, arată că sezonul de schi s-ar putea deschide mai devreme de finele lunii noiembrie, ceea ce înseamnă, cel puţin teoretic, profit pentru cabanieri. „A venit cu adevărat prima ninsoare din acest sezon în Parâng. A nins bine la peste 2.000 de metri pe Parângul Mare. Temperaturile sunt foarte scăzute, pământul e deja rece şi cred că zăpada va rezista ceva vreme. În staţiune, la cota 1.700, abia dacă sunt patru grade Celsius. Oricum, încă nu putem vorbi de un sezon deschis mai devreme, pentru că vremea se va mai încălzi, dar nu ar fi o surpriză ca de la sfârşitul lunii viitoare să ningă puternic şi mai jos de cota 2.000”, a declarat Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Petroşani.
Cabanierii au început să-şi facă pregătirile de iarnă pentru a-i atrage pe turişti. „Nu suntem mulţi care încercăm să facem ceva, să vină şi aici turişti. Sunt probleme destul de mari cu accesul în staţiune, telescaunul este singurul mijloc şi mai este de lucru la amenajarea pârtiilor, pentru că sunt pline de bolovani şi şanţuri. Trebuie făcut ceva urgent, pentru că riscăm să avem un sezon ca şi cel trecut, adică slab”, spune unul dintre cabanieri. Parângul a avut în 2012 cel mai slab sezon în privinţa turiştilor, care au ales mai noua staţiune Transalpina Schi Resort ori Straja.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura