Iarna i-a luat, din nou, prin surprindere pe drumari

02 Iarna zapada polei deszapezire (12)

Nicoleta Popa

 Drumarii hunedoreni au fost luaţi prin surprindere de prima zăpadă din această iarnă. Ieri, s-a circulat infernal pe principalele drumuri din judeţ. Cei care ar fi trebuit să fie în alertă pentru a evita îngreunarea circulaţiei din cauza zăpezii, spun că nu se aşteptau să ningă aşa de tare în judeţul Hunedoara, mai ales că judeţul nostru nu a intrat sub avertizarea de cod galben de viscol şi ninsoare.

Două accidente grave
Din cauza carosabilului ud, în judeţul Hunedoara s-au produs ieri două accidente grave, soldate cu un mort şi şase răniţi şi şapte tamponări uşoare. Astfel, ieri seară, o persoană a murit şi alte trei au fost grav rănite, într-un  accident produs la intrarea în localitatea Săliştioara. Şoferul unei maşini de deszăpezire a intrat într-o depăşire neregulamentară şi a lovit o autobetonieră. Tot ieri, în jurul orei 7.00 s-a produs un accident pe drumul judeţean 687, Sântuhalm-Hunedoara, pe podul de la Peştiş, care a îngreunat circulaţia în zonă. Şoferul unei autoutilitare care transporta pâine nu a redus viteza pe carosabilul acoperit cu polei şi zăpadă şi a derapat, ciocnindu-se cu o maşină care venea din sens opus. Din această cauză, circulaţia pe DJ 687 a fost blocată aproape două ore. Zeci de hunedoreni au sunat ieri la 112 şi au semnalat dificultatea cu care se circula pe acest tronson.
„Ieri, la ora 9.00, traficul era blocat dinspre Hunedoara spre Deva, am stat aproape o oră în coloană, după care s-a circulat cu 30 de kilometri pe oră. În tot acest timp, nu am observat nici un utilaj de deszăpezire pe drum. Am sunat la poliţie şi mi s-a spus că drumul este blocat, din cauza unui accident care a avut loc în jurul orei 7.00, când era foarte clar că se circula greoi, din cauza poleiului şi a zăpezii căzute pe şosea. Aşa înţeleg cei care trebuie să se ocupe de curăţarea drumurilor să îşi facă datoria? Vreau doar să atrag atenţia autorităţilor că iarna nu-i ca vara”, a declarat Victor Leu, consilier judeţean PRM.

Sancţionaţi de poliţişti
Reprezentanţii societăţii Drumuri şi Poduri S.A. Deva spun că ninsoarea i-a luat prin surprindere şi nu au ştiut de la prima oră că se circula greu pe tronsonul Sântuhalm – Hunedoara. Din această cauză, societatea a fost sancţionată. „În această perioadă, în care apar probleme cu ninsoarea, vrem să dăm dovadă de fermitate şi vom informa cetăţenii despre sancţiunile aplicate celor care se fac vinovaţi de problemele care apar pe drumurile din judeţ. Cine se va face vinovat de producerea acestora, va fi sancţionat. Întrucât  firma de deszăpezire nu a menţinut în condiţii de viabilitate reţeaua de drum DJ 687 şi nu a acţionat din timp pentru îndepărtarea stratului de polei şi a zăpezii de pe acesta, a fost sancţionată contravenţional, conform OUG. 195/2002, cu amendă în valoare de 1.260 lei. Avem foarte multe apeluri de la oameni care semnalează dificultăţi în trafic, din cauza zăpezii, dar aceştia trebuie să ştie că nu poliţiştii sunt de vină, ci firmele care se ocupă de deszăpezire”, a declarat comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru, şeful IPJ  Hunedoara.

Dau vina pe accident
„Din cauza accidentului care s-a produs pe podul de la Peştiş, utilajul de deszăpezire, care aparţine secţiei noastre din Hunedoara, a rămas blocat în coloană şi nu a putut ajunge să împrăştie material antiderapant, decât după câteva ore. Nu am ştiut de la prima oră că s-a depus deja zăpadă pe drum şi din această cauză nu am acţionat mai devreme. Acum, însă, suntem pregătiţi să acţionăm şi sperăm ca evenimente de acest fel să nu se mai repete”, a precizat Pompiliu Crai, administratorul special al S.C. Drumuri şi Poduri S.A. Deva.
Precizăm că Societatea Drumuri şi Poduri Deva are încheiat un contract cu Consiliul Judeţean, iar pentru perioada de iarnă a anului 2009, a primit 400.000 de lei pentru intervenţii. Probleme au fost şi pe Drumul Judeţean 664 A, Lupeni-Straja. Din cauza ninsorii puternice şi a viscolului, drumarii nu au mai putut împrăştia antiderapant, iar ieri seară, a mai fost trimis încă un utilaj în acea zonă.

Drumurile Naţionale, fără probleme
Potrivit şefului secţiei Drumuri Naţionale Deva, Gheorghe Brânzan, pe drumurile naţionale care traversează judeţul Hunedoara nu au existat probleme şi s-a intervenit cu material antiderapant. Prefectul judeţului Hunedoara, Dorin-Oliviu Gligor, a declarat că este mulţumit de modul în care s-a acţionat la nivelul judeţului, mai puţin pe tronsonul Sântuhalm-Hunedoara.

Sunaţi-l pe viceprimar!
Decizie fără precedent, luată de un reprezentant al administraţiei locale din judeţul Hunedoara. Viceprimarul municipiului Deva, Cosmin Costa, şi-a pus la dispoziţia devenilor numărul telefonului personal, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă, de către cetăţeni, toate dificultăţile întâmpinate în trafic, din cauza zăpezilor abundente. Viceprimarul reşedinţei de judeţ, Cosmin Costa, declară că şi-a pus numărul de telefon la dispoziţia locuitorilor, pentru a eficientiza intervenţiile în zonele cu dificultăţi în trafic, cauzate de polei sau căderile abundente de zăpadă. „Locuitorii mă pot suna la orice oră din zi şi din noapte, pe numărul: 0727-738.260, pentru a semnala dificultăţi de trafic pe strada lor, pentru că, în Deva, sunt şi străzi greu accesibile pe timp de iarnă, unde nu întotdeauna se intervine cu utilaje sau materiale antiderapante. Am considerat că este mai eficient ca sesizările să ajungă direct la mine, şi nu prin dispecerate sau serviciile Prefecturii. Se pierde prea mult timp şi nu se poate interveni prompt”, a declarat viceprimarul Cosmin Costa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.