Hunedoreni de succes în străinătate: Raluca Gligor, fata care i-a cucerit pe cei de la Bentley Motors

02 Raluca GligorAlice Brandisz

O tânără din Brad, la doar 24 de ani, are o carieră de succes la una dintre cele mai mari companii în domeniul auto din lume. Raluca Iulia Gligor (foto), fiica consilierului judeţean Dorin Gligor, este informatician la Bentley Motors Limited din Marea Britanie, o companie de renume mondial în domeniul maşinilor de lux.
Raluca lucrează aici din 2014, bucurându-se de apreciere la cel mai înalt nivel. Tânăra a absolvit Colegiul Naţional „Avram Iancu“ din Brad în 2010, cu cea mai mare medie din promoţia ei, după care, din pasiune pentru matematică şi informatică, a ales să urmeze studiile universitare în acest domeniu.
Reporter: Cum a început pasiunea ta pentru calculator?
R.G.: Această pasiune a apărut încă din copilărie, în momentul în care am primit primul meu computer. Asta se întâmpla în şcoala gimnazială. La momentul respectiv mă jucam mult cu tatăl meu pe calculator. Apoi, din clasa a VII-a, am început să creez propriile mele programe.
Reporter: Când ai luat decizia de a studia în străinătate?
R.G.: Decizia de a studia în străinătate nu a fost deloc una uşoară. Întotdeauna am fost legată de familie şi eram conştientă că dacă aleg să studiez în altă ţară, acest lucru va avea un impact foarte mare asupra cursului vieţii mele. Însă am avut ocazia să văd cum este sistemul de învăţământ din Marea Britanie şi America încă din liceu, când am participat la aşa numitele şcoli de vară, organizate de universităţi din cele două ţări. Aşadar, trei veri la rând am urmat cursuri la şcolile de vară din New York şi Londra. Aceste experienţe au fost foarte plăcute şi au constituit un factor important în decizia mea ulterioară de a studia în străinătate. Aşa că, după absolvirea liceului am fost admisă la Kings College London, unde am studiat computer science până în 2013.
Reporter: Care a fost drumul tău după absolvirea universităţii?
R.G.: În 2013, după terminarea studiilor universitare, m-am întors în România, însă nu eram decisă dacă voi rămâne aici. Am aplicat pentru un job la două companii din ţară, dar am realizat că stilul de lucru şi mentalitatea de aici nu mi se potrivesc. Aşa că, în 2014 am aplicat pentru un loc de muncă, la mai multe companii din Marea Britanie, printre care şi Bentley Motors Limited. Am primit răspunsuri favorabile de la toate companiile, însă am ales Bentley.
Reporter: De ce Bentley Motors şi cum a decurs procesul de angajare?
R.G.: Bentley Motors mi-a atras atenţia atât datorită ofertelor de locuri de muncă, cât şi datorită prestigiului companiei. Îmi doream şi visam să lucrez într-o astfel de firmă, înconjurată de oameni pasionaţi de munca lor.
În ceea ce priveşte procesul de angajare, acesta a durat două luni, în care am trecut prin diferite etape, am dat teste de tot felul şi interviuri telefonice care durau ore întregi. În ultima etapă, am fost invitată la sediul companiei, unde am susţinut un interviu de şase ore. După trei zile am primit o ofertă foarte interesantă din partea companiei. În prezent, lucrez ca informatician în cadrul Bentley Motors Limited, însă activitatea mea în cadrul companiei este foarte variată. Eu sunt persoana de legătură între Bentley şi alte companii sau universităţi, în scopul creării unor aplicaţii inovative. Contractul meu iniţial era pe o perioadă de doi ani, însă din octombrie voi fi promovată pe IT business analyst, pe perioadă nedeterminată.
Reporter: Care a fost cea mai plăcută experienţă la compania la care lucrezi?
R.G.: De fapt, sunt trei lucruri care m-au impresionat în mod deosebit. În primul rând faptul că mi s-a dat ocazia să demonstrez de ce sunt în stare. Am avut posibilitatea să prezint unul din proiectele mele la cel mai înalt nivel din companie. Acest lucru este într-adevăr o realizare importantă şi o provocare pe măsură, deoarece la acel nivel totul trebuie să iasă perfect. A doua experienţă plăcută a fost momentul în care am câştigat un premiu din partea Alianţei Automotive, cea care se ocupă cu monitorizarea tuturor companiilor din domeniul auto. Un alt aspect pe care îl apreciez este că această companie înţelege foarte bine că trebuie să te simţi împlinit la lucru şi susţine această idee. Mi s-a oferit posibilitatea să fiu ambasador al unui colegiu local, ceea ce îmi dă ocazia să le prezint tinerilor beneficiile unei cariere în domeniul IT.
Reporter: Faptul că te afli într-o ţară străină este o problemă?
R.G.: Locuiesc în Marea Britanie de şase ani şi mă simt foarte bine aici. Mi-e greu doar din cauză că familia mea este departe, în rest totul este ok. Nu am simţit niciodată că sunt străină, din contră, am fost considerată una de-a lor şi am fost ajutată să mă integrez.
Reporter: Te-ai gândit vreodată să te întorci în România?
R.G.: În prezent sunt foarte mulţumită de ceea ce fac şi de modul meu de viaţă din Anglia, însă sunt mereu deschisă noilor posibilităţi. E bine să ştii ce îţi doreşti de la carieră, însă dacă ai un plan foarte detaliat în ceea ce priveşte cariera, rişti să ignori oportunităţile, care de cele mai multe ori apar spontan. Aşa că, nu exclud o posibilă întoarcere în ţară pe viitor, dar momentan acest lucru nu constituie o prioritate pentru mine.

2 comentarii la „Hunedoreni de succes în străinătate: Raluca Gligor, fata care i-a cucerit pe cei de la Bentley Motors

  • 1 august 2016 la 23:37
    Permalink

    Felicitari Raluca! Ne faci mandri!

  • 11 noiembrie 2017 la 21:32
    Permalink

    Înăuntrul nostru toți santem la fel doar CULTURA face diferenta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare