Hunedoara, pe locul 29 la tăierile de păduri

Carmen Cosman

Judeţul Hunedoara se află pe locul 29 la nivel naţional, în ceea ce priveşte volumul tăierilor de păduri, potrivit unui clasament întocmit de site-ul econtext. Oricum, în ultimii 10 ani, s-au tăiat mai puţini copaci.

Conform datelor statistice, în anul 2000, în judeţ s-au exploatat 459,7 mii de metri cubi de lemn. În 2010, volumul a fost de 438.000 mc de lemn tăiat din pădurile hunedorene. Asta înseamnă o scădere de 5 procente, situând judeţul nostru pe locul 29, la nivel naţional.

Se defrişează masiv, dar cu acoperire legală    
Oricum, pădurile din judeţul Hunedoara se află sub „zodia” defrişărilor.
Hectare întregi au fost rase de pe faţa pământului în ultimii ani, iar zone de mari dimensiunide terenuri împădurite au fost „chelite” Şi, în timp ce lemnul ia drumul fabricilor de cherestea, oficialii susţin că tăierile sunt legale. Asta, în măsura în care pot face verificări în teren. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan, a precizat că se fac controale în teren în măsura în care …combustibilul le permite. „În urma verificărilor pe care le-am efectuat, nu putem spune că sunt nereguli. Noi controlăm doar existenţa şi respectarea autorizaţiei de mediu”, a precizat Moldovan. Cele mai mari probleme au fost semnalate în zona Valea de Peşti sau Câmpu lui Neag, unde versanţi întregi au fost defrişaţi, însă tăierile au avut avizele necesare. De asemenea, pe DN 7 A, drumul care leagă Petroşaniul de Voineasa, dreptunghiuri de mari dimensiuni au fost decupate în falnica pădure de odinioară, dar nici aici nu s-au constatat nereguli.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.