Actualitate

Hunedoara este un judeţ întreţinut

Livia Botici

Salarii foarte mici, contribuţii aşişderea, cheltuieli cu şomajul şi pensiile, mult peste puterile economice ale judeţului şi nici o perspectivă de mai bine. Coroborate, toate aceste realităţi fac ca judeţul nostru să cheltuiască extrem de mult de la bugetul consolidat al statului şi să nu contribuie decât cu foarte puţin.

Bani puţini, cheltuieli foarte mari

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, judeţul nostru consumă mult mai mult decât produce, ceea ce-l face a fi un parazit pe spinarea altor judeţe, care într-adevăr, aduc bani la bugetul statului. „În acest moment, judeţul Hunedoara încasează, de la cele 120.000 de persoane angajate, contribuţii pentru şomaj în valoare de aproximativ un milion de lei, lunar. De cealaltă parte, în fiecare lună, pentru cei 19.000 de şomeri hunedoreni, se plătesc ajutoare în valoare de 10 milioane de lei. De asemenea, din suma contribuţiilor lunare, pentru pensii, judeţul nostru reuşeşte să acopere numai 34 la sută din banii pe care îi primesc lunar pensionarii. Şi, pentru a acoperi necesarul pentru şomaj, dar şi pentru pensii, suntem nevoiţi să luăm bani de la bugetul consolidat al statului. Deşi este trist, trebuie să spunem că luăm de la gura altor judeţe, care într-adevăr, contribuie la buget, pentru a putea supravieţui”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul executiv al AJOFM Hunedoara.

„Firmele private plătesc prost“

În acest moment, judeţul Hunedoara contribuie la bugetul consolidat al statului cu mai puţin de unu la sută, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Motivul pare a fi acela că marea majoritate a hunedorenilor sunt angajaţi la privat, acolo unde salariile sunt foarte mici şi, implicit, şi contribuţiile sunt la fel. „Din cei 120.000 de hunedoreni angajaţi, avem 62.000 de persoane care obţin un venit net de aproximativ 700 de lei. Majoritatea dintre aceştia lucrează la privat. O altă problemă este că investitorii caută să facă un profit foarte bun, pe seama sărăciei hunedorenilor. Chiar zilele trecute, m-a căutat o persoană de la o ambasadă străină, care vroia să ştie care zone din judeţ sunt cele mai sărace şi unde ar fi oamenii dispuşi să muncească pe bani foarte puţini. De altfel, în acest moment, avem 425 de locuri de muncă vacante, la privat, dar din păcate, toate sunt plătite extrem de prost şi pentru a câştiga acei bani puţini, oamenii trebuie să muncească extrem de mult. Există chiar situaţii în care, de faţadă, muncitorul este atras cu un salariu frumuşel, dar, după ce este angajat, i se pune în vedere că pentru acei bani trebuie să facă o normă mult peste puterile omeneşti, motiv pentru care leafa îi va fi diminuată consistent. Acestea sunt noile tertipuri folosite de firmele private”, a mai declarat directorul executiv al AJOFM Hunedoara.

4 comentarii la „Hunedoara este un judeţ întreţinut

  • in sfirsit un articol care reflecta adevarul, asa trebuie abordate toate problemele din societate .bravo

  • precum in legiunile romane decimarea este solutia !

  • Domnule IORGOVAN sunteti cel mai tare….!!!!!!
    Deci si dumneavoastra recunoasteti ca statul asta prost plateste „NEMUNCA” mai bine decit „Firmele private(care) plătesc prost“
    Pai si atunci de ce naiba au protestat cei de la finante??? Numai la cei de la ALOFM &comp sunt justificate stimulentele????

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura