De la Taraf TV, la Televiziunea Română

Am lucrat din 1992 până în iunie 2006, la Televiziunea Română. Nu neg că am avut şi multe satisfacţii, şi ciocniri cu şefii, şi oportunitatea de a fi trimis în „teatre de operaţii”. Am învăţat de la mulţi, m-am obişnuit cu o instituţie puternică, serioasă şi din păcate, mult prea politizată. Nici un partid din cele care s-au perindat pe la guvernare nu a avut curajul să depolitizeze TVR, chiar dacă în campaniile electorale se afirma explicit că da, fenomenul se va întâmpla de cum vom veni noi la putere… Tentaţia de a avea fără efort o trompetă puternică şi publică la dispoziţie era prea mare pentru a se renunţa la avantajele dominării. Au fost directori buni şi perioade democratice, ca de exemplu, pe vremea Alinei Mungiu, au fost perioade excelente economic, când Preşedintele director-general a fost Valentin Nicolau. Dar depolitizare nu a existat în fapt niciodată după 1989.
Aflăm acum, că unul dintre principalii furnizori de subcultură din spaţiul media românesc, mă refer la creatorul postului Taraf TV, Silviu Prigoană, cel atât de mucalit prin studiouri, care dă impresia că este un fel de voce a naţiei, vine şi spune că TVR Internaţional trebuie să treacă în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, adică a Guvernului, că doar MAE e instituţie guvernamentală. Pesemne că domnul Prigoană îi socoteşte pe românii trăitori în afara graniţelor mai tâmpiţei, de le oferă posibilitatea de a fi manipulaţi în direct şi la ore de maximă audienţă, de un post ce riscă să devină unul propagandistic. Eu zic că e tocmai invers, că oamenii ăia s-au prins mai mult decât noi că există democraţii funcţionale. Că au de unde alege televiziuni şi că nu de una controlată politic au nevoie, chiar dacă domnul Prigoană crede că astfel, numărul celor care sunt convinşi de binele făcut ţării prin votul acordat lui Traian Băsescu va creşte exponenţial.
Măsura se justifică, desigur, dacă avem în vedere că presa, deşi creditată cu 61 la sută coeficient de încredere în opinia populaţiei, este plasată în rândul potenţialilor duşmani ai poporului şi ai siguranţei sale naţionale, dacă ar fi să ne luăm după rezoluţia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Prin trecerea TVR Internaţional în subordinea MAE, numărul ziariştilor periculoşi scade considerabil, ei fiind acum martori entuziaşti ai politicilor guvernamentale. Ce nevoie era să se consulte domnul Prigoană cu analişti media, cu reprezentanţi ai asociaţiilor de jurnalişti, mă rog, cu oameni care se pricep? Ăştia i-ar fi spus şi că Taraf TV produce ce produce, ceea ce ar fi demonstrat inadecvarea lor la preferinţele telespectatorilor care formează o parte a electoratului. Unii dintre cititorii mei au auzit de Pierre Bourdieu, spălarea creierelor şi ştiu unde bat.

2 comentarii la „De la Taraf TV, la Televiziunea Română

 • 27 octombrie 2010 la 1:15
  Legătură permanentă

  da chiar ce nevoie avea poporul roman de taraf tv? cit despre personajul in cauza cu atit mai putin si chiar ar fi de bun simt daca ne-ar lipsi un pic de tezele filosofice ale d.nei sale…dar iata gunoiul nu-i gunoi daca nu pute, scuzati-mi eleganta!

 • 27 octombrie 2010 la 15:59
  Legătură permanentă

  Nu subscriu la aprecierile dumneavoastra si nici la asocierea pe care o faceti intre Taraful lui Prigoana si TVRInternational.
  Cu toate ca sunt de acord cu faptul ca TVR in ansamblu este un MONSTRU imens si pagubos pentru ROMANIA!
  Nici tarile dezvoltate din UE nu-si permit sa faca o asemenea risipa cu banul public si cu televiziunea Publica, ca la noi la Romanica>
  Dar cum , suntem experti-specialisti in tocarea si fraudarea banului public, putem sa continuam tot asa si va veni si ziua cind ii vom plinge pe cei de la TVR , cum am plins si pe cei din finante,pina cind vom afla cum au reusit si ei sa toace sume incredibile!!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.