Actualitate

Hotelul din Europa unde poți dormi cu capul într-o ţară şi cu picioarele în altă ţară

Un hotel din Europa oferă o ex­periență unică: turiștii care aleg să se cazeze aici pot dormi în două țări, în același timp, scriu cei de la digi24. Mai exact, cu capul în Elveția și cu picioarele în Franța. Hotelul se află la La Cure, un cătun cuibărit în vârful munților Jura, care separă Franța de Elveția, cu păduri dese.

 

Granița invizibilă trece prin baie și pat

Datorită unui tratat internațional puțin cunoscut de la jumătatea se­co­lului al XIX-lea, hotelul oferă o ex­pe­riență cu adevărat unică. Constru­it în stilul rustic, micul hotel de fa­milie are particularitatea de a se afla chiar deasupra unei frontiere in­ter­naționale. Este consecința neinten­țio­nată a Tratatului de la Dappes din 1862, prin care Franța și Elveția au convenit asupra unui mic schimb teritorial, pentru a permite controlul deplin al Franței asupra unui drum strategic din apropiere. Aproximativ jumătate din hotel se află în Franța, iar cealaltă jumătate în Elveția, iar gra­nița internațională separă re­sta­u­rantul și câteva dintre camere. Dormi cu capul într-o ţară şi cu pi­cioarele în alta. În camerele „bi­na­ționale”, granița invizibilă trece chiar prin baie și pat. Asta înseamnă că oaspeții dorm cu capul în Elveția și picioarele în Franța. Această reali­tate transfrontalieră se reflectă și în elementele decorative care se gă­sesc pe întreaga proprietate. Unele sunt evidente, cum ar fi steagurile care împodobesc câțiva pereți, dar există și altele mai subtile.

 

Două numere de telefon și două tipuri de prize

„Oglinzile și ferestrele sunt menite să fie nu doar un element decorativ, ci și un simbol al conexiunii între lumi și realități adiacente”, spune Alexan­dre Peyron, managerul hotelului. O re­pro­ducere a celebrului tablou „Ju­cătorii de cărți” al lui Paul Cézanne prezidează restaurantul, atârnând chiar în locul unde trece granița. Scena, care înfățișează doi bărbați jucând cărți și care se regăsește, de asemenea, pe o pictură murală de mari dimensiuni de pe unul dintre pereții exteriori ai hotelului, face aluzie la un incident care a avut loc la hotel în anii 1920, spune Peyron: un ofițer de vamă elvețian a amendat un grup de clienți pe care i-a sur­prins jucând cărți. Infracțiunea? Nu jocurile de noroc, așa cum unii au presupus în mod eronat la acea vreme, ci faptul că foloseau un set de cărți de fabricație franceză în partea elvețiană a hotelului fără să fi plătit în prealabil taxele vamale. De asemenea, hotelul are două numere de telefon, unul pentru fiecare țară, iar camerele sunt dotate cu două tipuri de prize de curent electric, de­oarece Franța și Elveția folosesc standarde diferite. Impozitele sunt plătite către ambele țări, conform unei formule pro-rata specifice, în acord cu autoritățile fiscale din am­bele țări. În pandemia Covid-19, hotelul a fost puternic afectat, deși a reușit să rămână deschis o perioadă de timp, pentru a oferi cazare per­so­nalului sanitar. Managerii au trebuit să se confrunte și cu complexitatea a două seturi de restricții diferite și în continuă evoluție, alegând de obicei să le aplice pe cele mai stricte dintre ele, care, de cele mai multe ori, tindeau să fie cele din partea franceză.

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura