Comunitate

Hărău, printre puţinele comune cu amenajament pastoral

Magdalena Şerban

Deşi, iniţial, amenajamentul pastoral era obligatoriu de realizat de către administraţile publice locale până în 2018, primarii au primit derogare încă un an. Cu toate acestea, la Hărău e gata încă din 2017.

„Am făcut anul trecut amenajamentul pastoral pentru păşunea deţinută de primărie, aşa încât o putem închiria fără probleme. Termenul-limită ce legiferează obligativitatea am văzut că a fost prelungit până în 2019. Avem circa 100 de hectare de păşune eligibilă pentru primirea subvenţiilor de la APIA. În rest, mai deţinem şi păşune împădurită, însă am plănuit curăţarea ei pentru a putea trasa noi blocuri fizice şi să mărim suprafaţa eligibilă. Hectarul l-am închiriat cu 350 de lei, la care se adaugă plata impozitului pe teren. Nu se strâng sume colosale, dar ceva tot se adună la bugetul local anual. Oricum, aş vrea ca banii câştigaţi să se investească tot acolo, în sensul în care vom plăti o societate specializată care să cureţe noi suprafeţe, pentru a majora cantitatea eligibilă. Automat, anul viitor vin şi bani mai mulţi, având posibilitatea de a închiria mai mult. Ani de zile, păşunea nu a fost curăţată, deci nu mă mir că s-a împădurit”, a afirmat Lucian Mihael Albu-Weber (foto), primarul comunei Hărău.
Reamintim că amenajamentele pastorale reprezintă o schiţă completă referitoare la îngrijirea pajiştilor permanente prin intermediul cărora fermierii obţin subvenţii. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere, în baza cărora pot solicita subvenţii, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească respectivele terenuri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura