Guvernul tehnocrat promite bani mai mulţi pentru primãrii la rectificare

 05 palat Victoria Natalia Bumbac

Primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, nu a reuşit să-i înduplece pe tehnocraţii din guvern să aloce mai mulţi bani pentru echilibrarea bugetelor locale, sumele fiind prevăzute în Legea bugetului aprobată miercuri de Parlament. În schimb, a obţinut promisiunea că la rectificarea bugetară din vară, administraţiile locale vor fi îndestulate, după ce guvernanţii se vor informa mai bine despre necesităţile acestora.

„Preferăm calea dialogului”
Reamintim că zilele trecute, Dănuţ Buhăescu a tras un semnal de alarmă după ce a constatat că banii alocaţi prin proiectul Legii bugetului pentru echilibrarea bugetelor locale, sunt mai puţini de jumătate faţă de anul trecut. Mai exact, edilul arăta că pentru 2015 Guvernul a alocat la acest capitol 2.282.066.000 de lei, iar la rectificare suma a ajuns la 4.231.398.000 de lei. Pentru 2016, tehnocraţii au prevăzut doar 1.849.500.000 de lei, pentru toate primăriile din ţară, banii fiind necesari la asigurarea serviciilor publice de bază. Dănuţ Buhăescu a mers la Bucureşti, unde, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor municipiilor, oraşelor şi comunelor a discutat această problemă cu parlamentarii şi reprezentanţii Executivului, spunând că dacă nu se va rezolva problema, primarii vor ieşi în stradă să protesteze.
„Ministrul Finanţelor ne-a promis că va organiza mai des întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale, pentru a vedea care sunt problemele cu care ne confruntăm. Avem promisiunea că se vor aloca bani suficienţi la rectificarea bugetară din a doua jumătate a anului. Nu vom întreprinde acţiuni de protest pe considerentul că promisiunea va fi îndeplinită”, a afirmat Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.

Banii scad iar responsabilităţile cresc
Cu toate acestea, o oarecare îngrijorare există în rândul edililor din judeţ, care susţin că responsabilităţile financiare ale administraţiilor locale au crescut în ultimii ani, dar fără acoperire financiară din partea administraţiei centrale. „Nu ştim care a fost strategia bugetară când s-a alocat această sumă. Dar, odată cu creşterea anumitor cheltuieli pe care le are administraţia locală – cum ar fi majorarea salariilor funcţionarilor publici, a ajutoarelor sociale, a banilor pentru cheltuielile cu Poliţia locală, sume care au grevat bugetul local, ca să nu mai vorbim de investiţii -, banii alocaţi de la guvern sunt tot mai puţini. Asta pare a fi strategia Guvernului, de a diminua sumele alocate administraţiilor locale şi de a le creşte responsabilităţile financiare. Mă bucur că am obţinut fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro din care am reuşit să implementăm câteva proiecte importante în municipiu”, a afirmat Petru Mărginean, primarul Devei.
„Din nefericire, această prevedere bugetară condamnă la austeritate dezvoltarea locală. Suntem la limita funcţionării. Banii alocaţi de Guvern nu acoperă necesităţile pe care le au administraţiile locale. În mod normal suma alocată în acest an trebuia să fie cel puţin egală, dacă nu se putea mai mare, cu suma alocată anul trecut”, a explicat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Vede partea plină a paharului
Spre deosebire de cei trei primari, care sunt nemulţumiţi de politica Guvernului faţă de administraţiile locale, Viorel Arion, edilul şef al municipiului Hunedoara, s-a arătat optimist faţă de sumele alocate de Executiv pentru primării anul viitor. „Probabil şi anul viitor se va ajunge la o sumă egală cu cea alocată în acest an, după rectificare. Dar, din câte am constatat,  în anul viitor, banii veniţi prin Consiliul Judeţean vor fi mai mulţi, fiind prevăzut un procent de 27 la sută pentru administraţia judeţeană şi 73 la sută pentru municipii, oraşe şi comune. Am făcut o simulare şi am constatat că în 2016 vom primi mai mulţi bani decât anul acesta”, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.