Guvernul pregăteşte o modificare a Legii achiziţiilor publice, astfel încât cine câştigă investiţia face şi lucrarea. Adio licitaţii contestate!

Sorina Popa

Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat recent la Timişoara, că vor urma modificări la Legea achiziţiilor publice, astfel încât pe viitor să nu mai existe întârzieri ale proiectelor prin contestaţii ale licitaţiilor, iar firmele nemulţumite se vor putea adresa instanţelor.

Potrivit acestuia, dacă în instanţă vor câştiga, firmele vor fi despăgubite la valoarea profitului pe care l-ar fi putut obţine. ”Pregătim o modificare la Legea achiziţiilor publice, astfel încât piedici să nu se mai întâmple. Contestaţiile la licitaţii întârzie foarte mult unele proiecte. După 30 de zile, indiferent dacă există sau nu contestaţii, constructorul desemnat va demara lucrările, iar ulterior, dacă în instanţă firma care a contestat va avea câştig de cauză, va fi despăgubită, dar nu la valoarea întregii investiţii, ci la valoarea profitului pe care l-ar fi putut obţine”, a precizat vicepremierul Suciu. Probabil că odată cu apariţia noii ordonanţe, vom afla cine va plăti valoarea profitului şi alte amănunte importante.
MESAGERUL HUNEDOREAN i-a întrebat pe mai mulţi primari dacă sunt de acord cu noile schimbări în Legea achiziţiilor publice, având în vedere că ei se plâng că multe proiecte trenează şi electoratul este nemulţumit.
”Este o modificare foarte bună. Eu vă spun că, din punct de vedere al beneficiarului, adică al primăriei, lucrurile ar fi rezolvate dacă se face modificarea respectivă. Am avut şi avem probleme cu proiectele de investiţii, din cauza întârzierilor licitaţiilor. Sunt contestaţii, se bat firmele în instanţă şi apoi pierde şi comunitatea din cauză că nu se fac lucrările la timp. Plătim penalităţi, pentru că sunt contestate licitaţiile”, a declarat Marius Omotă, primarul comunei Ilia.
”Un lucru corect, dacă se fac asemenea modificări la Legea Achiziţiilor publice. Toţi primarii, indiferent de culoarea politică, ne izbim de aceste probleme cu contestarea licitaţiilor la proiectele pe care vrem să le realizăm. Noi aprobăm investiţiile, demarăm procedurile, şi ne trezim apoi cu contestaţii la licitaţii. Contestaţii care se soluţionează în luni de zile. Şi, deşi am început procedurile la începutul anului, să zicem, ne apucă iarna şi constructorii nu se mai pot apuca de lucru. Pierdem un an până să înceapă lucrările. Toate modificările care duc la simplificarea procedurilor respective sunt binevenite”, a spus Florin Oancea, edilul şef al reşedinţei de judeţ.
Florin Alba, primarul comunei Băcia, a declarat referitor la modificarea Legii achiziţiilor publice că este un lucru bun. ”Este o chestiune bună. Pentru noi este important ca lucrările să nu fie întârziate. Puţini cetăţeni înţeleg ce este o achiziţie, cum merg treburile cu contestaţiile. Cetăţenii vor fapte, nu timp pierdut prin instanţe în urma contestaţiilor”, a spus primarul comunei Băcia.

One thought on “Guvernul pregăteşte o modificare a Legii achiziţiilor publice, astfel încât cine câştigă investiţia face şi lucrarea. Adio licitaţii contestate!

  • 23 mai 2019 la 19:19
    Legătură permanentă

    Cata placimtele de fotografii ati pus! Suprafata lor totala depaseste suprafata ocupata de text. Domnilor, regulile presei scrise nu se aplica si pentru cea online!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.