„Guvernul lui Iohannis” şi „Ministerul lui Ghinea”

Românii se află în punctual în care nu ştiu în­cotro. În timp ce aroganţa miniştrilor func­ţio­nează de minune, cetăţenii caută răspunsuri sin­cere. Lipiţi de scaunele de miniştri, re­pre­zen­tanţii Cabinetului Cîţu intimidează prin dis­cur­suri apocaliptice şi realizări inexistente. Ce­tă­ţenii au devenit peste noapte un public afun­dat în neştiinţă iar ei, oratorii şi învăţătorii ţării.
Personajul Ghinea! Eroul acestor săptămâni şi autointitulatul salvator al celor 29.2 miliarde de euro veniţi prin PNRR. Domnul Ghinea ne spune că fără „ministerul lui”, aşa cum a ţinut să sublinieze în declaraţiile televizate la care a început să îi placă mai mult decât la birou, fon­durile europene s-ar fi evaporat. Acest mesia statornic în aroganţă care ştie să aloce banii potriviţi pentru proiectele potrivite pentru ţară. Da, inclusiv pentru traininguri de sute de mii de euro! Asta, în timp ce Polonia vrea bani euro­peni să crească competitivitatea fermelor prin im­plementarea de soluţii în domeniul agri­cul­turii, iar Germania să investească în produse de inovare, cercetare şi dezvoltare în producţie.
Vă spun sincer. Dacă martirul banilor euro­peni ar fi redactat PNRR-ul aşa cum şi-a scris declaraţia susţinută luni, în plen, ar fi fost ceva. Chiar dacă era plină de minciuni, măcar pe asta a citit-o. Efervescenţa discursului pur USR-ist, însoţit de lozincile deja penibile îndreptate către PSD, au scos la iveală două adevăruri des­pre ministrul Ghinea: că se entuziasmează uşor şi că refuză realitatea. Că îi convine sau nu, a fost tras de urechi de Comisia Europeană pen­tru că nu face ceea ce spune!Verdictul Uni­unii Europene, acelaşi cu cel dat de PSD în urmă cu câteva luni: PNRR, un joc de societate denumit adevăr sau provocare de toţi membrii guvernului, inclusiv de ministrul educaţiei!
Am văzut. Când minciunile ies la suprafaţă, dacă nu ştii să acţionezi, îţi rămân scuzele spu­se în faţa: elevilor care nu şi-au primit tabletele promise, copiilor cărora nu le-a fost decontat transportul, şi profesorilor puşi în aşteptare cu plata salariilor. Acest scenariu nu este unul inventat, ci face parte din „România educaţiei eşuate” conturată de guvernul lui Iohannis. Dacă miniştrii şi-ar fi acceptat neputinţa şi ar fi mers cu măsurile PSD până la capăt, lucrurile stă­teau diferit. Şi când mă gândesc că au vrut să aloce doar 3% educaţiei prin PNRR…
Au ajuns să jongleze cu şcoli neutre ener­getic, microbuze verzi, mobilier eco, în loc să vi­reze bani europeni către racordarea la cana­li­zare a şcolilor, către alimentaţie pentru elevii din România, către construirea de cabinete me­dicale în toate unităţile de învăţământ. Ni­meni nu contestă utilitatea, la un moment dat, a proiectelor înscrise în planul „lor” de re­dre­sare, însă au uitat, printre multe altele, reali­ta­tea din teren.
Propun să se vorbească despre o „Românie educată” şi în afara buletinului de vot! Propun o asumare a eşecului acestui Executiv şi un răs­puns formulat responsabil pentru această situaţie incertă în care ne aflăm. Faptul că în plin proces de rescriere a proiectului, coor­do­na­torul tehnic al PNRR a plecat în concediu,în ciuda interdicţiei premierului, nu ne dă prea mul­te şanse de reuşită însă,să sperăm că mă­car acum, în ultimul ceas, ministerul de resort portretizat de ministrul Ghinea ca fiind furnizor de „aur” pentru ţară, să arate asta şi românilor.

Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.