Politica si administratie

Guvernul a luat măsuri pentru creşterea accesului cetăţenilor la resursele de gaze naturale

Executivul a aprobat, în şedinţa din 3 aprilie 2019, Hotărârea de Guvern pentru stabilirea cadrului general privind regimul juridic al contractelor de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, procedurile pentru acordarea concesiunilor, conţinutul cadru al caietului de sarcini.
Practic, a fost aprobat un act normativ care va duce gazul natural în cât mai multe case ale românilor. Astfel, statutul României de mare producător de gaze al UE va reprezenta, în mod real, beneficii pentru mai mulţi români.
Am reuşit să impulsionăm acest proces în doi paşi: întâi, serviciul de utilitate publică a fost transferat de la Ministerul Energiei către autorităţile publice locale, în 2018; iar mai apoi Executivul a venit cu normele de aplicare fără de care procesul de extindere a reţelelor ar fi rămas pe loc.
Creşterea consumului înseamnă mai mult gaz extras din Marea Neagră rămas acasă, pentru uzul intern. Potrivit estimărilor, dublarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale din România ar creşte consumul de gaz cu 3,5 mld. mc pe an la consumatorii casnici. Prin actul normativ aprobat de Guvern, primarii, cei mai implicaţi în construirea unor comunităţi înstărite, au „comanda” extinderii reţelelor de gaze, inclusiv către cele mai izolate localităţi din ţară.
A fost schimbat un mecanism care va produce efecte pe toate planurile, de la standardul de viaţă al oamenilor, până la o creştere economică locală, limitată de lipsa exploatării resurselor.
Natalia-Elena Intotero, deputat PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura