Guvern nou, cu miniştri vechi
Încheiam editorialul din numărul precedent cu afirmaţia că din cel de-al IV-lea Guvern Boc vor face parte, în mod obligatoriu, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Elena Udrea şi Radu Berceanu, adică cei patru oameni ai preşedintelui. Şi, după cum se vede treaba, nu m-am înşelat.
N-am avea nimic cu cei patru membri ai noului guvern pedelisto-udemerist, dacă ei ar fi dovedit până acum că sunt nişte miniştri care au înregistrat, nu performanţe, ci măcar niscaiva rezultate bune în timpul precedentelor mandate. Cu excepţia lui Vasile Blaga, care a mai făcut câte ceva, atât la Interne, cât şi la Dezvoltare, ceilalţi trei nu au dovedit mai nimic. Mă întreb, ce merite are Elena Udrea, în afară de faptul că pare a fi febleţea preşedintelui, ca să fie numită ministru al Dezvoltării şi Turismului? Ce a realizat ea ca ministru al Turismului în celelalte două Guverne Boc, în afară de faptul că şi-a expus toaletele pe la diverse evenimente şi este acuzată de comisia parlamentară că a „sifonat” banii publici pentru campania electorală a partidului? Dar Radu Berceanu ce a realizat în cele două sau chiar trei mandate de ministru al Transporturilor pe care le-a deţinut până acum? Absolut nimic! Se ştie care este situaţia infrastructurii rutiere şi feroviare din ţară. Desigur, nu este singurul vinovat de această stare deplorabilă a drumurilor şi căilor ferate, dar la fel ca şi ceilalţi şefi de la transporturi, nici el n-a făcut nimic pentru îmbunătăţirea situaţiei în acest important domeniu. Cât despre Adriean Videanu, ce să mai spunem? Câte a realizat ca primar al Capitalei, tot atâtea a realizat şi ca ministru al Economiei.
Despre ceilalţi miniştri ai Cabinetului Boc IV, prea multe nu am ce spune. Despre unii dintre ei, cum ar fi Sebastian Vlădescu, de la Finanţe, Mihai Şeitan, de la Ministerul Muncii, Cătălin Predoiu, de la Justiţie, se ştie că sunt specialişti cu experienţă în domeniu. Pe ceilalţi nu-i ştiu, numele lor mie nu-mi spune nimic. Asta nu înseamnă că nu ar putea fi şi ei buni profesionişti, oameni care şi-ar putea duce cu succes la îndeplinire mandatele de ministru. Şi aici mă refer inclusiv la cei trei miniştri de la UDMR.
Nu pot încheia acest comentariu, fără să amintesc de doi dintre miniştrii Cabinetului Boc IV. Este vorba de „independentul” Gabriel Oprea, care a primit portofoliul Apărării Naţionale şi de Theodor Baconschi, ambasador al României la Paris, care a fost uns în ultima clipă ministru de Externe. Asta, în dauna celui care fusese nominalizat iniţial, diplomatul Bogdan Aurescu, omul căruia toată lumea îi recunoaşte meritele, experienţa şi calităţile de diplomat, care-l făceau ca prim favorit pentru postul de şef al diplomaţiei româneşti.
Este clar că în titularizarea celor doi pe posturile amintite, ultimul cuvânt l-a avut preşedintele Băsescu. De ce Baconschi şi nu Aurescu? Pentru că primul trebuia răsplătit pentru modul în care s-a descurcat la Paris, în turul doi al scrutinului prezidenţial, aducându-i preşedintelui Băsescu câteva mii de voturi. Iar „independentul” Oprea trebuia şi el răsplătit pentru serviciile aduse PDL şi preşedintelui, după dezertarea sa din rândurile social-democraţilor.
Aşa stând lucrurile cu noul guvern, n-avem decât să-i urăm succes şi să sperăm că premierul Boc şi miniştrii săi vor reuşi să scoată ţara din criză.
Basescu v-a invins! El sa hotarasca pentru tara!