Gunoaiele din Uroi ar putea ajunge la CEDO

20 iulie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 protest uroi

Dan Terteci

 Sătenii din Uroi au ieşit, din nou, sâmbătă dimineaţă, să protesteze împotriva depozitării gunoaielor lângă satul lor. După ce, în urmă cu trei săptămâni au blocat camioanele cu deşeuri aduse din Timişoara, oamenii spun că nimeni nu face nimic ca să îi protejeze de mizeria şi mirosul care au năpădit satul. Sunt hotărâţi să ajungă chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Oamenii sunt disperaţi. O firmă din Timişoara a primit aprobarea să depoziteze gunoi la deponeul de lângă satul Uroi. Mirosul pestilenţial le-a transformat viaţa localnicilor într-un adevărat coşmar. Nevoiţi să stea cu ferestrele închise, cei care locuiesc în zonă se tem ca pânza de apă freatică se se infesteze sau, mai rău, să se îmbolnăvească ei şi copii lor.

Merg până la preşedinţie
Deşi au protestat de mai multe ori, încercând să sensibilizeze autorităţile, până acum nu s-a schimbat nimic. Gunoiul se depozitează în continuare, iar oamenii sunt nevoiţi să suporte pe mai departe mirosul greu, de gunoi intrat în descompunere. Sătenii din Uroi spun că nu se vor opri, până când nu vor obţine o rezolvare a acestei situaţii. Şi-au propus să ajungă la preşedintele României şi chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a câştiga dreptul la o viaţă sănătoasă într-un mediu nepoluat.
Autorităţile susţin că este neeconomic să închizi o rampă de gunoi, atât timp cât mai are capacitate de stocare. Se vor lua însă măsuri, pentru a limita neplăcerile pricinuite locuitorilor din zonă. Pentru asta, se va începe acoperirea deşeurilor cu un strat de pământ. Gunoiul este depozitat chiar lângă Măgura Uroiului, care este rezervaţie naturală ocrotită prin lege.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina alba

Maria Orban, jucătoare de tenis SCM Deva Pentru că a avut un parcurs bun la turneul dotat cu Cupa „Porto...

Bulina neagra

Traian Achim Mărcuş, primarul comunei Buceş Pentru că echipa de fotbal amatori a comunei Buceş a fost singura care nu...

Gura lumii

Împlinirea tuturor dorinţelor, cu orice sacrificii şi salvarea din toate încurcăturile, indiferent de costuri şi urmări, de care beneficiază copiii...

Închide