Politica si administratie

Grupuri parlamentare de prietenie România-Belgia

Luni, 15 noiembrie 2021, am participat la întâlnirea în sistem de videoconferință a Grupurilor de prietenie ale Parlamentelor Regatului Belgiei și României.
La convorbiri au participat și Excelențele Lor, doamna Andreea Păstârnac, amba­sa­dorul României la Bruxelles și domnul Philippe Benoit, ambasadorul Regatului Bel­giei la București, precum și parlamentari din ambele Grupuri de prietenie.

Relații foarte bune pe multiple planuri
Discuțiile au fost conduse de doamna de­putat Oana-Consuela Florea, președintele Grupului român de prietenie și s-au axat pe dorința de cunoaștere reciprocă și de con­solidare a legăturilor bilaterale. Subiectele abordate în cadrul dialogului s-au referit la criza provocată de pandemia Covid-19, care a afectat multe dintre domeniile de acti­vi­tate din cele două țări și la necesitatea îm­păr­tășirii unor metode de bune practici din educație, sănătate și afaceri interne, în ve­derea identificării unor soluții de redresare și reziliență.
S-a consemnat faptul că între România și Regatul Belgiei există relații foarte bune pe multiple planuri.
Luând în discuție Comunitatea de Români din Belgia, apreciem cooperarea cu auto­ri­tățile belgiene, care facilitează integrarea rapidă a cetățenilor români cu domiciliul în Belgia.
Apreciem de asemenea și cooperarea bilaterală în domeniul educației. Programul de cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Ro­mânească are succes în Belgia. În pre­zent există 17 școli gimnaziale și liceale în care se predau cursuri în limba română și numărul lor este în continuă creștere. Coo­perarea între universitățile din România și cele din Belgia este și ea de apreciat. Avem studenți români care studiază la universități din Belgia, dar și studenți belgieni care stu­diază în România. Parteneriatele stabilite între cele mai importante universități bel­giene și românești facilitează schimburi de studenți, de profesori și de bune practici, ceea ce încurajează interacțiunea interuni­ver­sitară la nivel înalt.
Pentru viitor suntem interesați și de divesificarea investițiilor belgiene în Ro­mânia în domenii precum agricultura, ener­giile regenerabile și telecomunicațiile. A­gen­da de lucru care urmează a fi stabilită va cuprinde și aspecte ale cooperării din do­meniile educației, culturii, sănătății, precum și aspecte din viața comunității românești din Belgia.
Dialogul în plan parlamentar se poate defini ca o dimensiune semnificativă a coo­perării dintre țările noastre și în acest sens, ne-am exprimat întreaga deschidere pen­tru o conlucrareconstructivă, în continuare, la nivelul diplomației parlamentare.

Lucica Dina Muntean
senator

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura