Fara bascalie

Gropi avem, terenul ne mai trebuie

Nu aş fi foarte critic la adresa iniţiativei Elenei Udrea legată de terenurile de golf. Că ministresa are o imagine deplorabilă, e cu totul altă poveste, dar într-o ţară normală, unde discrepanţele nu sunt atât de mari ca la noi, iniţiativa ar fi binevenită şi nu i s-ar acorda prea multă atenţie.
La noi, onor preşedintele Băsescu a instigat pe toată perioada campaniei electorale împotriva unor personaje cu averi considerabile. În România (şi probabil în multe locuri din lume), cei foarte bogaţi nu sunt şi foarte iubiţi. Pot fi populari, asta e altceva. Prin extensie, Traian Băsescu a obţinut accentuarea ostilităţii faţă de cei cu bani – adică a viitorilor posibili beneficiari ai terenului de golf de la Snagov, că eu nu-l văd pe cel ce încasează salariul mediu pe economie că îi arde de golf!
Avem nevoie de atracţii turistice, dar ele trebuie identificate cu grijă. Sute de proprietari de pensiuni agro-turistice se zbat să supravieţuiască, lipsa zăpezii în acest an a produs găuri serioase în bugete, aşa că în locul unui heirupism de gen „hai să facem teren de golf”, mai bine ar fi concepută o strategie pe termen scurt şi foarte scurt, prin care mici întreprinzători să simtă că cineva este alături de ei.
Anul ăsta, mai pronunţat decât în alţii, drumurile sunt praf. Un coleg revenit de la Bucureşti îmi spune că între Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, gropile sunt de neevitat. Dacă nu ar fi tragică, situaţia ar putea fi chiar comică, în sensul că Elena Udrea ar economisi o grămadă de bani pentru terenul domniei-sale. Dacă suprafaţa în sine există la Snagov, atunci, gropile s-ar putea foarte bine transfera de pe DN 1, cu un câştig dublu. Drumul va fi neted, terenul de golf va avea găuri moca! Sau să se facă terenul de golf direct pe DN 1! Poanta e desigur facilă şi băşcălioasă, adică exact cum nu-mi doresc. Acea porţiune din DN 1 a fost asfaltată acum mai puţin de un an, probabil de către unul din regii asfaltului. Ministrul Berceanu, cel mereu miştocar, poate spune ceva? Sau de ce mereu şi mereu autostrăzile se construiesc dinspre Bucureşti spre ceva? Bucureşti – Constanţa, Bucureşti – Braşov…? OK, le folosim şi noi, dar parcă se are în vedere doar accesul celor din Capitală spre locurile de agrement, litoral vara şi Valea Prahovei iarna.
Asta, în timp ce prin ţară e jale. Cică, România e ţară europeană, dar traficul Nădlac – Deva e infernal şi drumul, jenant. Iar între Deva şi Orăştie se înregistrează cel mai intens trafic de pe drumurile interioare ale României.
Nu putem face ceva pe la Turdaş, un lac Balaton, un munte mai mic unde să se schieze, poate se va îndrepta autostrada şi spre noi…? Că din câte-mi amintesc, Deva e la vest de Bucureşti şi mai aproape de Europa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura