Gripa porcinã, printre hunedoreni

12 august 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

gripa145

Nicolle Ebner

În ultimele săptămâni, în judeţul Hunedoara s-au semnalat trei cazuri de infestări cu virusul gripal de tip A/H1N1. Din fericire pentru epidemiologii hunedoreni, primele două cazuri au fost tratate la Spitalul de boli infecţioase Matei Balş, din Bucureşti, iar al treilea, înregistrat vineri, nu s-a confirmat.

Un singur epidemiolog la datorie
Imediat, după ce au coborât din autocarul cu care fuseseră în Anglia, trei membri ai unei familii de hunedoreni s-au prezentat la urgenţa Spitalului Judeţean Deva, de unde au fost îndrumaţi, de către medici, să o caute, la celălalt capăt al oraşului, pe dr. Sanda Cârciumaru, şeful secţiei de epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.
Hunedorenii s-au îmbarcat în maşina personală şi, fără nici o măsură de siguranţă împotriva unei eventuale contaminări, au pornit spre sediul Sanepidului, unde, spre norocul lor, l-au găsit şi pe medicul epidemiolog. Spre norocul lor, deoarece, începând cu 1 august, toţi medicii de specialitate au fost trimişi în concedii neplătite, pentru o perioadă de o săptămână, permanenţa de 24 din 24 de ore fiind asigurată de un singur medic, respectiv Sanda Cârciumaru, şeful secţiei. Din fericire, mezinul familiei prezenta simptome minore, iar rezultatele probelor trimise la institutul de la Bucureşti nu au confirmat prezenţa virusului mortal.

Din trei cazuri, două confirmate
În perioada anterioară, un alt tânăr venit din Anglia, a fost reţinut pentru tratament, la Bucureşti, epidemiologii din Deva făcându-i doar testul al doilea pentru confirmarea dispariţiei virusului. La puţin timp după semnalarea primului caz de gripă porcină la un hunedorean, o altă familie din judeţul nostru, care venea din străinătate, a fost oprită la Timişoara. După prelevarea probelor, doar fiul lor a fost lăsat să vină acasă.
Culmea este că judeţul nostru a rămas şi fără viroculturi, adică, acele recipiente speciale în care sunt transportate probele luate de la pacienţi, ca nu cumva să se răspândească virusul, în aer. În schimb, vestea bună este că, de luna viitoare, probele se vor analiza la Timişoara.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Emisarii „Lions Club“ au venit din nou la Deva

În perioada 4-13 august 2009, copiii instituţionalizaţi în centrele rezidenţiale din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului...

A lãsat oraşul fãrã gaz

Un muncitor neatent a reuşit să lase fără gaz metan jumătate din oraşul Călan, plus satul Streisângeorgiu. Asta este isprava...

Haos la Liga 2, amânare la Liga 3

Mureşul şi Jiul nu-şi ştiau, ieri, adversarii din prima etapă de campionat, programată sâmbătă, însă Comitetul de Urgenţă al FRF...

Închide