ActualitateFlash

Greva foamei lângă monumentul lui Barcsay

Cristina Ghenea

Un devean de 72 de ani a intrat ieri în greva foamei, în faţa monumentului dedicat fostului Principe al Transilvaniei, Acaţiu Barcsay. Protestatarul este nemulţumit de faptul că pe obeliscul din piatră este specificat că acesta ar fi fost proprietarul Cetăţii Deva, informaţie despre care el afirmă că este eronată, potrivit documentelor istorice.

Vrea un răspuns de la autorităţi
Constantin Aoanei Rahovean (foto) a trimis memorii către reprezentanţii mai multor instituţii locale şi judeţene, însă nimeni nu i-a răspuns la acestea. „Potrivit legilor şi Cărţii Funciare, unicul proprietar al Cetăţii Deva este Statul Român, iar Cetatea este dată în administrarea Primăriei şi Consiliului Local Deva. În nici un caz, Acaţiu Barcsay nu a fost proprietarul Cetăţii. Sunt nemulţumit de faptul că inscripţia nu respectă ceea ce spune istoria şi deşi am trimis memorii către Prefectură, către Consiliul Judeţean, către Primăria Deva şi către Direcţia de Cultură, nu am primit nici un răspuns”, a declarat protestatarul. Văzând că nimeni nu îl lămureşte, Constantin Aoanei Rahovean nu s-a lăsat şi a mai trimis o serie de memorii, cu şi mai multe dovezi istorice, dar de această dată, către autorităţile statului. „De la preşedintele Traian Băsescu, până la Boc, Udrea, Roberta Anastase, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, la toţi le-am trimis dovezi care arată clar că s-a făcut o greşeală. Însă nici de această dată nu am primit răspunsuri. De aceea am intrat în greva foamei”, a mai precizat deveanul.

Istoricii îi dau dreptate  
Varianta protestatarului este confirmată de doctorul în istorie Vasile Ionaş, profesor universitar şi fost director al Arhivelor Statului filiala Hunedoara. Acesta a menţionat că Principele Acaţiu Barcsay nu poate fi numit „proprietar al Cetăţii Deva“, deoarece în anul 1615, Dieta Transilvaniei a dat o hotărâre prin care era interzisă înstrăinarea către particulari a bunurilor Fiscului sau cele ale Statului.
„Acaţiu Barcsay a fost stăpân al Cetăţii Deva în calitatea sa de Principe al Transilvaniei.(…) Cetatea Devei şi domeniul Hunedoarei aparţineau Fiscului, respectiv Statului. După anul 1615 Dieta Transilvaniei a interzis darea în proprietate a bunurilor care aparţineau Statului. De aceea, chestiunea cu inscripţia care apare pe monument ar trebui puţin reanalizată şi, fără îndoială, termenul de «proprietar» ar trebui schimbat cu termenul de «stăpân», ceea ce este cu totul altceva din punct de vedere juridic şi istoric’’, a explicat prof. univ. dr. Vasile Ionaş.

L-au convins să renunţe
După câteva ore de la începerea protestului, bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, din cauza tensiunii prea mari. Însă nu problemele de sănătate au fost cele care au pus punct protestului, căci după ce a fost ţinut aproximativ două ore cu perfuzie şi sub observaţie de către medici, Constantin Aoanei Rahovean s-a întors în faţa Prefecturii, pentru a continua protestul. Doar după ce reprezentanţii primăriei i-au promis că astăzi, la prima oră, îi vor da toate răspunsurile cerute, şi după ce a primit un fax prin care este anunţat că este aşteptat, marţi, de un consilier de la Preşedinţia României, care va discuta cu el pe această temă, protestatarul a renunţat la greva foamei.
Reamintim că monumentul din piatră dedicat memoriei fostului comite suprem al Hunedoarei şi Principe al Transilvaniei, Acaţiu Barcsay a fost restaurat şi aşezat în faţa sediului Prefecturii judeţului Hunedoara, în luna noiembrie 2011, la ceremonie fiind prezent ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

8 comentarii la „Greva foamei lângă monumentul lui Barcsay

  • propun demolarea si distrugerea monumentului maghiar ,antiromanesc.Jos palaria pensionarului care a facut greva foamei ,aparand poporul roman,aparand devenii!

  • oare noi romanii puteam face asa ceva in ungaria?? cred ca nu. multa stima ptr d-nul rahovean

  • …să trăieşti la mulţi ani nea Costică!!!…Ruşine hunedorenilor şi devenilor!!!…noi ardelenii care ne dăm cu cărămida în piept ,cât de revoluţionari suntem, nu am fost în stare de nimic!!!…a trebuit să vină ,,moldoveanul Costică Aoanei-Rahovean,, să ne demonstreze cât de laşi suntem!!!…bine ne fac ungurii că stau cu talpa pe gâtul nostru şi acum ,după 90 de ani!!!Suntem popor de căcănari!!!Fricoşi ,turnători şi hoţi!!!..bine ne fac!!! Felicitări lui Băsescu!!!Să mai câştige un rând de alegeri alături de unguri,s-apoi putem merge dracului cu tot patriotismul nostru!!!…aşa că staţi acasă ,,românlor,, nu mergeţi la vot,boilor!!!

  • D-ul Rahovean este unchiul meu, un mare, mare patriot. Face parte dintr-o categorie pe cale de disparitie, cu alte cuvinte. Felicitari.

  • Mai, ce frustati mai sunteti. Va inteapa ochilul acest monument modest dupa marime. Mosul moldovean crede in mod eronat ca Cartea Funciara conteza ceva impotriva acelor personalitatilor care au modelat ISTORIA. Oare cine fura istoria, si de la cine o fura? Ce cauta acest moldovean in Erdély? Apoi despre cine doriti statuie in Ungaria? Despre cumanul Basarab1 sau tatarul Ceausescu? Vezi ca statuia lui Nicolaus Olahus este deja amplasata in Catedrala din Esztergom, cea mai mare catedrala din Ungaria. Degeaba doriti statui despre personalitati romanasti in HUN si in Ardeal, daca dansii N-AU avut nici un rol in istoria acelor regiuni istorice. Alexandru cel bun nu putea sa fie „poroprietarul” Cetatii Devei. oare de ce? Na….

  • Adevarul istoric de multe ori ne zgirie pe suflet,patriotismul e un sentiment inaltator ,dar nu trebuie sa devenim antisemiti.Eu sunt de nationalitate maghiara ,dar sunt un cetatean roman si iubesc tara in care m-am nascut si tot ce e romanesc ,oare ar trebuii sa imi fie rusine?Cinste acestui om ,dar nu de o bucata de piatra trebuie sa fie aparati devenii ,ci de propia mentalitate .Pina la urma ,urmei,noi oamenii am creeat granitele

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura