FlashPolitica si administratie

Greva dascălilor: Nu se poate România educată cu salarii de altădată

Marş al tăcerii organizat de sindicaliştii din învăţământ. Dascălii au depus pixuri în faţa Prefecturii

Peste 500 de sindicalişti din învă­ţă­mântul hunedorean, îmbrăcaţi în haine negre, au luat parte, ieri, la un „marş al tăcerii” organizat în zona centrului istoric al municipiului Deva, prilej cu care au lăsat pixuri şi stilouri pe scările Inspectoratului Şcolar şi Prefecturii Hunedoara. Protestatarii au spus că sunt nemulţumiţi de oferta Guvernului în ceea ce priveşte salariile apreciind că după patru zile de grevă generală situaţia este ca în prima zi.

Meritul în societate
„Suntem ca în prima zi de grevă. E un marş al tăcerii, e o zi tristă pentru noi. Nu i-am zice neapărat o zi de doliu, dar este o zi tristă. Guvernanţii n-au înţeles încă, până în momentul de faţă, ceea ce ce­rem de la ei. (…) Oferta guvernului poate fi considerată ca un ajutor social. Nu vrem să fim asistaţi social, vrem să se recunoască meritul profesorilor în so­cietate, iar acest lucru să fie recunoscut şi prin salarizare”, a declarat preşe­din­tele Sindicatului Învăţământ Preuniver­sitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu.
Ajunşi în faţa sediilor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Prefecturii Hune­doara, dascălii au lăsat pixurile şi stilo­urile pe scările din faţa celor două insti­tuţii, menţionând că prin gestul lor vor să arate că soluţia pentru deblocarea situaţiei este la guvern. „E un gest sim­bolic. Ne declinăm competenţa de a merge mai departe într-o asemenea situaţie. Mingea este în terenul lor (n.r.- al guvernanţilor), în momentul de faţă. Deciziile le aparţin lor. E un semn de protest din partea profesorilor că aşa nu se mai poate. Pixul, stiloul, sunt sim­bo­lurile muncii noastre. Le depunem ca semnal de neputinţă”, a explicat liderul sindical.
El a precizat că sindicaliştii nu doresc să creeze probleme copiilor, precizând însă că federaţiile de părinţi şi elevi sunt de partea dascălilor.

„Promisiuni asumate”
În timpul protestului din faţa Prefec­turii Hunedoara, sindicaliştii au fost întâmpinaţi de prefectul Călin Marian, care le-a spus profesorilor că va trans­mite doleanţele lor, menţionând, toto­dată, că elevii şi părinţii aşteaptă să vadă cum vor putea susţine examenele de final de an pentru cei din clasele ter­mi­nale. „Am încercat să avem un dialog, cumva mai larg, în ceea ce priveşte în­văţământul, în totalitatea lui. Pe lângă profesori avem şi elevii, iar pe lângă elevi avem şi părinţii. Sunt părinţi care nu au cu cine să-şi lase copiii. Multă lume aşteaptă să vadă dacă elevii îşi vor da examenele, că sunt în clasa a VIII-a sau a XII-a. Vom face tot ce este posibil prin dialogul guvernamental să încer­căm să venim cu lucruri concrete ime­diate şi cu promisiuni certe şi asumate în ceea ce priveşte lucrurile care trebuie să se transforme în timp, dar care nu se pot rezolva pe loc”, a spus prefectul ju­deţului Hunedoara. (A. Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura