ComunitatePolitica si administratie

Greu, și la Totești

Magdalena Șerban

La fel ca mulți colegi de breaslă, edilul din Totești speră ca până la fi­nele anului să existe o rectificare bugetară, deoarece banii primiți din fondul de rezervă sunt foarte buni, dar nu și suficienți pentru primarii care au proiecte în desfășurare și tre­buie să le închidă.

Presiune pe cei cu multe investiții
„Din fondul de rezervă ne-au fost distribuiți 170.000 de lei, însă avem multe investiții care necesită susținere financiară pentru cota de cofinanțare și cheltuielile catalogate neeligibile. Aici e greu de acoperit. Din suma pri­mită abia reușim să rezolvăm partea de funcționare, în special utilitățile. Fon­dul salarial e descoperit pe de­cem­brie, așa că e imposibil de mers mai departe fără efort major. Pentru asistență socială nu am primit nimic, de exemplu. Trebuie plătite contri­bu­ți­i­le, sunt multe de onorat și ar trebui să se țină cont. Doar ca să închidem pro­iectele ar fi necesar 1.200.000 de lei. Mai mult, materialele de construcții au suferit modificări din pricina scum­pi­rilor, deci și devizele trebuie actua­li­zate pentru a fi conforme. Efectiv, nu știm cum o să facem. Dacă nu vom fi ajutați, nu văd cum supraviețuim. Avem foarte multe finanțări câș­ti­gate din proiectele europene, cât cinci co­mune la un loc. E musai să ducem la îndeplinire obligațiile con­tractuale. Ce sper e ca Guvernul să înțeleagă si­tu­a­ția în care suntem mai mulți. Dacă nu vor aplica o rectificare, să ne unifice ca și UAT-uri, să facă ceva. Doar să nu ne mai țină în stresul acesta financiar. Salut colacul de salvare primit din fondul de rezervă, dar în cazul nostru, având toate aceste investiții, alocarea nu e suficientă”, a transmis Tiberiu Pasconi (foto), primarul din Totești.
Reamintim că pentru a ajuta primă­riile cu cheltuielile de funcționare și dez­voltare ce trebuie efectuate până la finele anului curent și în baza soli­ci­tărilor pe care le-a primit din teritoriu, Mi­nisterul Dezvoltării, Lucrărilor Pu­blice și Administrației a alocat din fondul de rezervă bugetară suma de 726.600.000 de lei pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale din România. Pen­tru ju­dețul nos­tru s-au stabilit 27 de milioa­ne de lei.