Greco-catolicii cer Biserica Sf. Nicolae din Hunedoara

02 biserica sf nicolae sursa kamy photographyNatalia Bumbac

Una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din judeţ, Biserica Sfântul Nicolae din municipiul Hunedoara, este revendicată în instanţă de către reprezentanţii cultului greco-catolic.
Lăcaşul de cult a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, iar de-a lungul anilor, biserica a servit alternativ, atât credincioşii ortodocşi din zonă cât şi pe cei greco-catolici. În momentul de faţă, disputa este legată de anumite acte care au fost făcute în anii ‘50, iar greşelile regimului comunist sunt speculate acum de cei care se cred adevăraţii proprietari ai bisericii declarate monument istoric. Nu este singurul lăcaş de cult din judeţ revendicat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, printre acestea se numără şi Biserica “Buna Vestire” din Deva, dar şi biserici din mai multe localităţi rurale, printre care cele din Ostrov, Băieşti, Boz, ş. a..
Care să fie motivul judecăţii?
Motivul pentru care Episcopia Greco-Catolică de Lugoj doreşte să intre în posesia bisericii disputate este deocamdată neclar. Aşa cum au afirmat autorităţile locale, dar şi reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei, comunitatea greco-catolică din municipiu a beneficiat de sprijin consistent pentru a-şi construi o biserică, iar numărul adepţilor este de aproximativ 450 de persoane. „Din punctul nostru de vedere, este total nefondat acest demers, deoarece vorbim de un edificiu unde există atestări documentare că a fost construit în 1457, atunci când cultul greco-catolic nu exista în ţinuturile hunedorene. Biserica Sfântul Nicolae din municipiul Hunedoara a fost preluată de greco-catolici prin 1800 şi a rămas în posesia acestora până în 1948, atunci când a revenit din nou bisericii ortodoxe. În municipiul Hunedoara sunt aproximativ 450 de credincioşi greco-catolici, conform recensământului din 2011, care au fost sprijiniţi de statul român, dar şi de autorităţile locale, să-şi construiască o biserică nouă”, a afirmat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Doresc să redobândească dreptul de proprietate
Pe de altă parte, reprezentantul greco-catolicilor din municipiul Hunedoara este ferm convins că dreptatea este de partea lui şi că va face tot posibilul să redobândească dreptul de proprietate asupra bisericii. „Dacă ştiţi ce înseamnă dreptul de proprietate în România, atunci pot să vă spun că noi dorim să recuperăm un imobil care ne-a aparţinut. Nu cred că se va face o nedreptate, dacă vom fi repuşi în drepturi aşa cum spune legea. Statul a dat o lege abuzivă în 1948, prin care a desfiinţat o biserică şi acum, când noi zicem că suntem în democraţie, ar trebui să se respecte legile în vigoare”, a declarat monseniorul Narcis Pop, vicar general în cadrul Episcopiei Române Unită cu Roma Greco – Catolică de Lugoj. Tot el a adăugat că ştie cum sunt făcute recensămintele în România şi că demersul lor nu are legătură cu numărul credincioşilor greco-catolici din municipiul Hunedoara.
Vor cere toate bisericile care au aparţinut greco-catolicilor
Prin urmare, soarta Bisericii Sfântul Nicolae va fi decisă de instanţă, o situaţie similară existând şi în trecut. Lăcaşul de cult a mai fost revendicat de către greco-catolici în 1994, dar atunci nu au avut câştig de cauză, cererea fiindu-le respinsă. Aşa cum a mai afirmat monseniorul Narcis Pop, acţiunile în justiţie de recuperare a bisericilor din judeţ care au aparţinut la un moment dat greco-catolicilor nu se opresc aici, ci vor continua. „Toate bisericile care au fost greco-catolice în 1948 le vom revendica, dacă nu ni le vom obţine în instanţele din România, atunci ne vom adresa la CEDO”, a adăugat monseniorul Narcis Pop.

2 comentarii la „Greco-catolicii cer Biserica Sf. Nicolae din Hunedoara

 • 30 octombrie 2014 la 12:25
  Permalink

  Sa nu le-o restituie ca astia nu e ortodocsi si nu voteaza cu Ponta care e cel mai ortodox.
  🙂

 • 30 octombrie 2014 la 12:47
  Permalink

  Am intrat in UE si acum avem Management occidental.
  Vin Greco-catolicii, neoprotestantii (majoritari in SUA) si ne invata sa
  – ne imbracam copii in demoni,
  – sa sarbatorim Iadul
  – sa legiferam Homosexualitatea,
  – sa scoatem religia din scoli (daca se poate doar cea Ortodoxa)
  cu alte cuvinte sa indeplinim profetiile din cartea apocalipsei, adica sa ne dam invataturi dupa placul inimii noastre (pline de venin)
  Antihristii occidentali (condusi de organizatii gen Bilderberg si Grupul de la Roma) vin sa ne invete cum si ce sa mancam, ce sa imbracam, cum sa ne culcam cu nevasta, cum sa platim cu cardul, cum sa platim si apa si aerul.
  Hidroelectrica , unde intr-o saptamana au murit 3 angajati sub 50 de ani – toti de infarct, e facuta praf de un mason, despre care Basescu nu mai urla ca-i baiat destept, (de fapt e una din legaturile lui cu Ponta)
  Taranii din satele hunedorane dispar, iar grecocatolicii fac biserici pentru chinezii care vor veni (Stei – Silvas – Tustea)
  Predica public apartenenta Sf. Parintelui Arsenie la cultul Greco-catolic.
  Vai de ea, tara mea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare