Politica si administratie

Gratuitãþi pentru pensionarii mineri pânã în 2018

05-vochitoiu-haralambie-ppdd-37  Adriana Năstase

Senatorul de Valea Jiului Haralambie Vochiţoiu (foto) a declarat că în data de 16 noiembrie a.c. s-a primit la Reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, decizia Comisiei Europene pentru aprobarea schemei modificate de ajutor de stat pentru prelungirea acordării facilităţilor pentru pensionarii mineri din Valea Jiului.

Vochiţoiu susţine că a adus în atenţia tuturor autorităţilor de răspundere că 9.987 de pensionari mineri din Valea Jiului aşteaptă identificarea unor soluţii legislative care să permită acordarea alocaţiei de cărbune pentru uz casnic şi a tarifului redus la energia electrică şi după anul 2014.
Din cauză că guvernanţii din 2011 au notificat Comisia Europeană ca aceste drepturi să fie susţinute numai până la sfârşitul anului 2014, minerii pensionari erau în pericol să nu mai beneficieze de drepturile respective după această dată. Deşi potrivit art. 3, alin. 1, lit. a din Decizia Consiliului Uniunii Europene 2010/787/UE, termenul limită pentru închiderea unităţilor miniere este de 31 decembrie 2018, cei aflaţi la guvernare în anul 2011 au înţeles să-i lipsească de drepturile lor pe pensionarii mineri din Valea Jiului cu patru ani mai devreme. Senatorul Haralambie Vochiţoiu a atras atenţia că, în conformitate cu articolul 108, alin. 3 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, planurile de refinanţare sau modificare a acestei scheme de ajutor trebuie notificate Comisiei în baza prevederilor Regulamentului nr. 794/2004 al Comisiei şi în baza prevederilor art. 7, alin. 4 din Decizia 2010/787/UE a Consiliului. Astfel, s-a impus prezentarea de notificări care să lămurească dacă ajutorul pe care România intenţionează să îl acorde industriei cărbunelui pe parcursul unui an carbonifer este mai mare decât sumele autorizate prin decizia în cauză sau în cazul în care detaliile relevante pentru calcularea costurilor de producţie estimate, care urmau să fie asistate în cadrul planului de închidere, diferă de cele indicate în notificare.
Răspunsul aşteptat, solicitat de senatorul Vochiţoiu în numele celor 9.987 de pensionari mineri şi a familiilor acestora, a sosit prin Decizia Comisiei Europene, iar drepturile pensionarilor mineri vor fi recunoscute şi după anul 2014.

One thought on “Gratuitãþi pentru pensionarii mineri pânã în 2018

  • Printre pensinari se numără şi generalul cu patru stele Oprea Gabriel ? Dacă nu, totul este în zadar. Apropo, Guvernul pe care îl huleşte HV era susţinut, pe baza interesului naţional, ghiciţi de cine? De UNPR, dar la vremea aceea dragul de HV era în căutări. Fusese exclus din PSD pentru imoralitate politică, încă nu ajunsese la PPDD. Azi are forţa să se bată pe la televiziuni ca să-i repereze onoarea lui Gavrilă Oprea chiar şi cu Daniel Fenechiu, fost coleg de partid cu care nu de mult se ţuca vârtos oriunde se întâlneau. Dragi pensionari minieri, vă rog să-i fiţi recunoscători lui HV. Asta este cea de-a doua mare realizare a lui din ultimele luni. Prima a fost slugărnicia faţă de Gavrilă Oprea când s-a dovedit că nici la WC nu mergea fără antemergător motociclist şi coloană oficială.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura