Sport

Gina Gogean e doctor în gimnastică

Ciprian Marinuţ

Medaliată olimpică şi campioană mondială, Gina Gogean (foto) a rămas fidelă gimnasticii şi la maturitate. Mică la înălţime, dar plină de energie, Gina e antrenoare, organizatoare de competiţii, arbitru, lector universitar, membră în Comitetul Executiv al FRG şi doctor în educaţie fizică şi sport, specialitatea gimnastică.

Cuvintele sunt sărace pentru a o descrie pe Gina Gogean. Şi totuşi… ca sportivă ea este una dintre personalităţile marcante ale gimnasticii feminine româneşti din anii 90. Iar ca om, Gina e… o comoară. Originară din Câmpuri (Vrancea), Gina a început sportul de performanţă pe meleagurile natale, iar talentul şi seriozitatea au propulsat-o la Lotul Olimpic de la Deva. Sub comanda antrenorilor Octavian Belu, Mariana Bitang şi Nicolae Forminte, Gina a obţinut medalii de aur, argint şi bronz la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996). Chiar şi după retragerea din activitatea competiţională, Gina trăieşte prin şi pentru gimnastică şi în „casa gimnasticii”. S-a căsătorit cu un devean, locuieşte în Deva şi lucrează şi la „şcoala campioanelor”. „Îmi place ce fac şi nu cred că aş putea face altceva. Chiar dacă am puţin timp liber, sunt împlinită, pentru că gimnastica e viaţa mea”, a spus Gina.

Succese în plan organizatoric

Nici nu s-au încheiat bine competiţiile „DCMT International – Cupa Cetăţii” şi „Kids Cup”, inventate şi organizate, în principal de ea, că ieri, Gina vorbea, în engleză, la telefon, cu reprezentantul unui club din Cehia, despre participarea unor sportive de la „Cetate” Deva la o competiţie la Praga. „Cu cluburi din nouă ţări la start şi cu multe gimnaste talentate în arenă, cred că şi ediţia 2010 (a 8-a) a DCMT International – Cupa Cetăţii a fost un succes. Iar faptul că au câştigat sportivele din Ungaria dovedeşte că am fost fair-play. Cupa Kids, care e o premieră pentru România, fiind unica întrecere din ţară pentru gimnaste de 7-10 ani, a avut şi ea un impact pozitiv. Cluburile invitate şi Federaţia s-au arătat încântate, iar antrenorii şi sportivele au găsit în acest concurs, resurse de a se pregăti în continuare mai bine. Pentru acestea, mulţumesc tuturor autorităţilor şi sponsorilor care ne-au ajutat la organizare, în aceste momente dificile din punct de vedere economic”, a spus Gina Gogean.

Antrenor cu sufletul, profesor cu mintea

În afara organizării de concursuri proprii sau a sprijinirii clubului CNS CSS „Cetate” Deva cu derularea programului competiţional, Gina e antrenor, arbitru şi lector universitar. Ca antrenor, activează la Clubul „Cetate” la grupa de performanţă de la clasa a II-a, împreună cu Cristinel Micu. „Îmi place activitatea de antrenor şi pun mult suflet. Sunt ataşată de sportivele mele şi cred că ne aflăm pe drumul cel bun, dovadă că fetele au câştigat concursurile la bârnă şi sol la Kids Cup”, a spus Gina. Ca profesor, fosta campioană e lector universitar la Facultatea de Sport a Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad. „La început, am avut cursuri practice, dar acum, pentru că am deja titlul de doctor în gimnastică, predau partea teoretică a disciplinei. E frumoasă şi munca desfăşurată cu studenţii, însă ca antrenor, ai parcă o mai mare implicare şi o mai mare satisfacţie a muncii tale”, a precizat fosta sportivă. Ca arbitru internaţional, Gina se implică mai puţin.

„Ultimul concurs la care am fost ca arbitru a avut loc în Canada, în luna martie, cu lotul de junioare al României. La început, mi-a plăcut activitatea de arbitru, însă acum, desele schimbări ale codului de punctaj m-au determinat să mă distanţez de arbitraj”, a afirmat Gina Gogean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura