Sport

Gimnaștii și luptătorii ruși, la Jocurile Asiatice 2023

Federaţiile de gimnastică şi lupte din Rusia au anunţat recent că au pri­mit invitaţii de a participa la Jocurile Asiatice din 2023, o mişcare care ar putea deschide calea calificării spor­tivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara lui 2024.

Fără imn
Dacă informaţia se va confirma ofi­cial, gimnaştii şi luptătorii ruşi ar urma să concureze la Jocurile Asiatice pro­gra­mate în perioada 23 septembrie – 8 octombrie la Hangzhou (China). „Am primit invitaţia de a participa la Jocurile Asiatice. Vom răspunde că suntem interesaţi, iar apoi vor stabili condiţiile par­ticipării noastre”, a declarat pre­şe­dintele Federaţiei ruse de gimnastică, Vasili Titov. Mihail Mamiaşvili, preşe­din­tele Federaţiei ruse de lupte, a de­cla­rat că a primit o invitaţie similară. Co­mitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat în decembrie că sportivilor din Rusia şi Belarus, cărora le-a fost inter­zisă participarea la calificările euro­pene din cauza invaziei armatei ruse în Ucrainei, li s-ar putea permite să-şi câştige locurile pentru Paris-2024 prin intermediul calificărilor asiatice. În cazul în care vor obţine calificarea pen­tru JO 2024, ruşii ar urma să concureze la Paris ca sportivi neutri, fără drapelul sau imnul lor. Decizia a fost urmată de apeluri venite din mai multe ţări (printre care și România) pentru ca sportivi ruşi şi belaruşi să fie excluşi de la Jocurile Olimpice din 2024. Ucraina, care s-a an­gajat să lanseze o campanie împo­triva participării Rusiei competiţia de la Paris, a ameninţat că va boicota Jo­cu­rile Olimpice din 2024, dacă sportivilor ruşi şi belaruşi li se va permite să con­cu­reze.
China va organiza în cele din urmă Jocurile Asiatice, cu o întârziere de un an, în 2023, după amânarea datorată epidemiei de Covid-19. Competiţia po­li­sportivă va avea loc Hangzhou (est) în perioada 23 septembrie-8 octombrie 2023.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura