Sport

Gimnastica româneascã, la „rãscrucea speranţelor”

Ciprian Marinuţ

Pe lista de start a celor mai importante competiţii naţionale ale gimnasticii feminine româneşti, care încep azi, la Oneşti, se află o singură maestră, o singură echipă „curată” şi … 32 de „speranţe” (gimnaste cu vârsta mai mică decât a senioarelor, 16 ani n.r.). Cu opt sportive în arenă, CNS CSS „Cetate” Deva este cel mai bine reprezentat club din concurs şi are singura echipă fără „implanturi”, iar oficialii deveni speră ca dominaţia numerică să se manifeste şi la nivelul performanţelor.

Concurs fără olimpice
Ediţia 2012 a Campionatului Naţional al echipelor de club şi a Campionatului Naţional Individual al Maestrelor este văduvită de prezenţa componentelor lotului olimpic. E drept că una dintre componentele echipei de elită a ţării are obligaţii de concurs pe plan internaţional, însă absenţa celorlalte sportive este cauzată de „galoanele” oficialilor de la lotul olimpic, care mai pot „respira” doar la Bucureşti şi în străinătate.
În aceste condiţii, în concursul feminin, pe lista oficială de start se află o singură gimnastă cu statut de „maestră”, Mirela Grădinaru, de la CSM Oneşti, şi un număr de 32 de sportive junioare I sau II, etichetate drept „speranţe”. Mai mult, pe aceeaşi listă, apărută pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Gimnastică, doar una dintre cele patru echipe feminine este „curată”, având în componenţă gimnaste de la un singur club, în vreme ce celelalte trei echipe sunt cu „implanturi”, fiind formate din combinarea mai multor cluburi. Dovedind că este cel mai puternic şi valoros centru de formare şi creştere al gimnasticii româneşti, CNS CSS „Cetate” Deva este singurul club care s-a putut prezenta în competiţie cu opt sportive şi cu o echipă pură. „În condiţiile în care lotul olimpic nu se va prezenta, cam asta este ce mai are gimnastica românească la ora actuală. S-a ajuns să concureze speranţele în competiţia maestrelor”, a spus Adrian Liga, directorul CNS CSS „Cetate” Deva.

Ajustări şi speranţe
Pentru că numărul necesar şi suficient pentru o echipă este de trei sportive, este posibil ca la şedinţa tehnică să se reorganizaze grupările combatante. „Noi vom propune să concurăm cu două echipe de patru sportive. Am înţeles că acelaşi plan îl au şi cluburile CSS 1 şi Farul din Constanţa, care au şapte gimnaste înscrise. În aceste condiţii, competiţia ar fi una mai acerbă”, a spus Adrian Liga. Pentru CNS CSS „Cetate” Deva, vor intra în concurs toate sportivele medaliate la Campionatul Naţional Individual al Junioarelor şi anume: Ştefania Stănilă, Ana Maria Ocolişan, Ioana Nicoară, Emanuela Pîrva, Andreea Iridon, Laura Jurca, Asiana Peng şi Vasilica Filipescu. „Ne dorim ca fetele să egaleze sau să îmbunătăţească performanţele de la naţionalele de junioare, desfăşurate de curând la Deva. În plus, scopul principal este ca fiecare dintre ele să fie selecţionate sau promovate în loturile naţionale corespunzătoare vârstei lor”, a spus directorul şcolii de gimnastică devene.

Ediţie aniversară
Concursul se desfăşoară între 15 şi 17 noiembrie, în Sala Polivalentă „Nadia Comăneci” din Oneşti. Campionatul Naţional de gimnastică reprezintă una dintre competiţiile cu vechime în istoria sportului românesc, prima ediţie având loc în anul 1947, astfel că în acest an, se aniversează 65 de ani de la acordarea primelor titluri naţionale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura