Sport

Gimnastica – la trecutu-i mare, incert viitor

11 juratoni bogdancld (45)Ciprian Marinuţ

Sport-emblemă al României, cu zeci de medalii şi de vedete născute, gimnastica feminină a încheiat cu o singură medalie de bronz participarea la Campionatul Mondial din Belgia. Antrenorii şi oficialii Federaţiei Române de Gimnastică par îngrijoraţi în privinţa viitorului, din cauza scăderii valorii şi a numărului de sportive care vin din urmă. Speranţa renaşterii ar putea fi gimnaste de la CNS CSS „Cetate” Deva.

Apusul unui sistem
Gimnastica feminină românească pare că şi-a epuizat resursele de talent. Rezultatul modest de la Mondialele de la Anvers (Belgia), dar mai ales lipsa de junioare cu adevărat de perspectivă par să indice că viitorul ar putea fi departe de gloria trecutului. Nimeni nu se încumetă să dea o previziune ori să pună punctul pe „i” în privinţa motivelor decăderii, nici măcar antrenoarea Mariana Bitang. „Analiza o vom face într-un cadru adecvat, nu în presă. Ce pot să spun? E trist că se dezintegrează un sistem. Fiecare are partea lui de vină, dar nu poţi să faci nimic de unul singur. Mi-e dor de o generaţie cum a fost cea a lui Miloşovici, Gogean, Amânar. Nu vreau să spun mai mult, pentru că orice vorbă a mea s-ar putea interpreta”, a declarat reputata antrenoare.

Bat pasul pe loc
Cantitativ, rezultatul de la Anvers pare un pas înainte faţă de ultima ediţie mondială, unde nu s-a obţinut nici o medalie, însă în realitate, este mai mult un pas pe loc. Lotul „viitorului” va fi coagulat în jurul Larisei Iordache (foto), o sportivă cu calităţi de excepţie, dar care cedează atunci când evoluează sub presiune. „Mă aşteptam la mai mult, dar aşa a fost să fie. Faptul că am luat bronz la sol este o consolare şi un impuls pentru mine de a continua, de a obţine medalia pe care mi-o doresc. Vreau să mă recuperez cât mai repede, să muncesc mai mult şi să fiu mult mai sigură pe mine”, a spus Larisa Iordache. Cu trei săptămâni înainte de Mondiale, colectivul tehnic al lotului alerga cu ea pe la medici, pentru a o pune pe picioare după o accidentare.

Deva, ultima redută
Alături de Larisa, din lot va mai face parte Diana Bulimar, care a rămas acasă, fiind accidentată. Apoi, cu siguranţă, o piesă de rezistenţă va fi Ştefania Stănilă (16 ani), de la CNS CSS „Cetate”, care a debutat deja la Mondiale. Ambele sunt deocamdată sportive de „echipă”. Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, mai pot intra în discuţie Andreea Munteanu (15 ani), Andreea Iridon (14 ani) şi Asiana Peng (13 ani), toate de la clubul din Deva, cel care a rămas principalul producător de talente al gimnasticii feminine româneşti.

Şeful FRG îi vrea tot pe Belu şi Bitang
Oficialii FRG speră ca galonaţii Octavian Belu şi Mariana Bitang îşi vor asuma reconstrucţia echipei. „Nu vreau să discut despre acest subiect, dar noi am făcut voluntariat. Nu am fost integraţi”, a punctat Bitang. „N-ar fi cea mai bună soluţie să se spună: să vină şi alţii! Am auzit că Belu şi Bitang ar vrea să se retragă, dar îmi doresc să nu fie aşa. Dacă vom reuşi să ne menţinem cei mai buni tehnicieni, încă se mai poate spera la ceva”, a apus Adrian Stoica, preşedintele FRG.

One thought on “Gimnastica – la trecutu-i mare, incert viitor

  • Totusi au participat la campionatul mondial si o medalie de bronz nu este de aruncat. Bravo echipei! In loc de felicitari si rasplata, ne aratam nemultumirea?…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura