Sport

GIMNASTICĂ. Gina Gogean, de la campioană la antrenorat și predat

După ce a plecat prin demisie din calitatea de antrenor la lotul național feminin de gimnastică al României, multipla campioană olimpică și mondială Gina Gogean (foto) a fost numită coordonatorul noii Secții de gimnastică de la CSM Deva. Am găsit-o zilele trecute pe Gina Gogean  după o vizită prin unitățile școlare de pe raza municipiului, ea discutând cu cadrelele didactice, cu copiii de la grădiniță, totul pentru un nou proiect pe care ea vrea să îl lanseze curând. Despre ce este vorba aflați în materialul următor:

Reporter: Ești, de puțin timp, coordonatorul Secției de gimnastică de la CSM Deva. Este un început care înseamnă și baby-gym, gimnastica pentru cei mici, foarte mici, în municipiul Deva.

Gina Gogean: Da, din această toamnă sunt antrenor la CSM Deva, este o propunere pe care am acceptat-o ș,i totodată, o provocare pentru că noi trebuie să dezvoltăm această secție prin activități care să atragă tinerii și copiii în general. Secția are două discipline pe care le gestionăm, gimnastică artistică și gimnastică aerobică. Da, avem un prim început, am debutat cu gimnastica pentru copii, baby-gym, pentru că, încet, încet, va trebui să avem alături de noi cât mai mulți copii practicanți ai mișcării sportive.

 

Reporter: Cum au primit cadrele didactice din municipiul Deva inițiativa ta și, normal, cea de colaborarea cu CSM Deva, club pe care îl reprezinți tu acum?.

Gina Gogean: Au primit foarte bine propunerea de colaborare cu clubul, pentru această inițiativă, chiar mai bine de cât mă așteptam eu, au fost deschiși. Peste tot unde am mers și am prezentat aceste proiecte ale noastre, ale clubului, am gășit interes. Am prezentat mai multe etape ale acestora, iar inițiativa ((Comunitate sănătoasă prin activități de gimnastică)), pe care vrem să o desfășurăm în rândul copiilor are un ecou deosebit. Vrem să implicăm cât mai mulți copii iubitori de mișcare sportivă. Cel de al doilea proiect este unul de inițiere, în care vrem să ajutăm copiii să vină la gimnastică, să cunoască din tainele acestui sport minunat și frumos. Vrem să fie o rampă spre gimnastica de performanță.

 

Reporter: Am văzut că la nivelul Federației Române de Gimnastică au fost aprobate dublele legitimări între cluburi, mai ales pentru sportivii de mare performanță. Există și la voi la club, un astfel de interes pentru  a promova dubla legitimare? Mai ales că în municipiul Deva sunt acum trei cluburi care au secții de gimnastică.

Gina Gogean: Da, de ceva vreme federatia a permis dubla legitimare  la nivelul cluburilor și există un astfel de interes și la clubul nostru. Am și perfectat astfel de colaborări. Avem semnate contracte cu dublă legitimare încheiate cu CSS Timișoara și chiar cu LPS Cetate Deva, (aici pe partea de gimnastică aerobică) cu scopul de  a crește randamentul de performanță, mai ales de a ajuta sportivii să performeze în această disciplină sportivă. Acordăm anumite facilități și un sprijin financiar major pentru ca ei, sportivii, să poate face performanță. Noi îi ajutăm și, în concluzie, există și interese și bună colaborare pentru ambele părți. Eu sper să existe un număr tot mai mare de astfel de colaborări între CSM Deva și alte cluburi.

 

Reporter: Deci, activitate de inițiere și performanță și, în paralel, profesor universitar. Sunt activități pe care Gina Gogean le desfășoară, dar mă întreb cu reușești tu să le combini, de la inițiere pentru micile gimnaste la pregătirea de noi profesori de educație fizică și sport?.

Gina Gogean: E o diferență foarte mare, dar eu sunt obișnuită cu astfel de activități pe care le desfășor de foarte mult timp. Le fac cu plăcere din 2006, de când eu mi-am construit treptat o carieră profesională universitară, de la etapa de lector, acum sunt conferențiar la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Te adaptezi, cobori și urci, asta e viața, în funcție de vârsta copiilor sau a studenților. Poate par două meserii apropiate, cea de antrenor și cea de cadru didactic în cadrul unei universități, dar sunt total diferite cele două activități.

 

Reporter: Ai avut printre studente și foste gimnaste?

Gina Gogean: Nu am avut încă studente foste gimnaste, poate în viitor..

 

Reporter: Îți doresc succes și poate că în viitor o să auzim de micile gimnaste pregătite de tine la CSM Deva.

Gina Gogean: Eu vă mulțumesc și vreau să fac și un anunț pe această cale. Îi aștept pe toți copiii care vor să facă gimnastică și pe cei care vor să își construiască o carieră sportivă de performanță, la Centrul Cultural din Deva, în fiecare zi de luni, miercuri și vineri după orele 16.00.