Ghidul designerului amator – Cum să amenajezi un spațiu interior de la zero?
Pentru fiecare dintre noi, acasă reprezintă un loc în care te simți cât de tu se poate. Fie că e o garsonieră micuță și compactă sau o vilă într-un cartier select, acasă e diferit pentru fiecare. Doar că acest acasă, mai are nevoie la ceva timp de o schimbare. Poate mai cumperi o canapea sau poate că schimbi tot ce poți, până ajungi parcă să n-o mai recunoști. Desigur, asta depinde de ce schimbări vrei, cât de multă nevoie ai de ele și de mai multe. Dar la ceva timp, o mică schimbare nu strică.
Fie că te apuci de o renovare la tine în casă, ar trebui să te pui la punct cu câteva lucruri înainte să te apuci. Amenajarea oricărui spațiu este grea, chiar și pentru un designer de interior, dar când este vorba și de spațiul tău, atunci lucrurile devin mult mai grele. Ba ți-e frică să nu greșești ceva, ba te gândești prea mult la cum și ce să faci și ajungi ba să faci prea mult, ba să faci prea puțin. În orice caz, înainte de a-ți amenaja singur spațiul sau de a te apuca de o renovare amplă prin casă, ar trebui să nu o faci fără să te pui la punct cu anumite lucruri. Și tocmai de-asta ai ajuns și la articolul acesta, unde o să îți dăm câteva informații de bază de la care să pornești cu renovările și planurile.
Ia-o treptat și gândește-te mai întâi la ce ai vrea să faci
Înainte să te apuci de o renovare sau vreo schimbare în casă, ar trebui mai întâi să te gândești la ceea ce vrei și la un stil. Așa că, începe prin a căuta niște inspirație pe diferite site-uri de specialitate. Poate într-un loc mai vezi o etajeră care-ți place, în alt loc mai poți să vezi un tapet interesant și tot așa. Dar ar trebui să strângi o colecție mică de referințe și să te decizi asupra unui anumit stil.
Pe lângă asta, ar mai trebui să te întrebi la ce o să folosești spațiul, la atmosferă, la culori, dacă vrei sau nu lumină naturală și altele. Genul acesta de întrebări te ajută foarte mult să te pui de acord asupra unui stil și să nu îți fugă mintea în toate părțile posibile.
Joacă-te puțin de-a arhitectul
După ce te-ai pus de acord asupra stilului, acum ai de desenat. Stai liniștit, nu-ți pune nimeni notă, dar trebuie să te joci puțin de-a arhitectul și să pui pe hârtie cum crezi tu că ai aranja în cameră sau în casă. În plus, o să îți fie și de ajutor, așa o să îți dai seama dacă mobilierul și elementele cheie se potrivesc cum trebuie.
Gândește-te la finisaje
Ce sunt finisajele? Sunt elemente care vin în completarea stilului ales de tine. Cum ar fi podelele, tavanul, întrerupătoarele, prizele și multe altele. Pentru finisaje, asigură-te că alegi materiale durabile și ușor de întreținut. Deși o să fie puțin mai scumpe, pe termen lung o să te ajute mai mult.
Eficiența energetică a camerei sau casei
Deși poate părea un subiect plictisitor, este mai important decât ai crede. Atunci când renovezi casa sau o cameră, ar trebui să te gândești și la aspectul ăsta.
Pentru început, ar trebui să îți îndrepți atenția asupra întrerupătoarelor. Probabil că îți sună ciudat, dar un întrerupător este mai important decât ai crede. Hai să vedem ce face acest întrerupător mai exact. După cum îi spune și numele, el întrerupe curentul neutilizat, previne accidentele și controlează anumite surse de curent. Practic, întrerupătorul este un fel de gardian al rețelei electrice de la tine din casă. Pe lângă asta, ar trebui să alegi un întrerupător potrivit stilului din cameră sau casă.
După ce ai ales întrerupătoarele, ar trebui să te orientezi către prize modulare. De ce modulare? Pentru că le poți adapta în funcție de nevoile tale.