Geoparcul Dinozaurilor a reprezentat România în Cehia

Adriana Clej

O nouă întâlnire în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour a fost găzduită de Geoparcul Zelezné hory (Iron Mountains Geopark) din Cehia. România este reprezentată în acest proiect de Universitatea din Bucureşti, în calitate de administrator al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

În cadrul întâlnirii, partenerii din proiect au discutat stadiul de realizare a activităţilor pe care şi le-au propus, precum şi ce urmează să facă în continuare. În această perioadă, cei opt parteneri din proiect se concentrează pe dezvoltarea geoproduselor, un concept propus şi definit de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului.
Conform definiţiei propuse de partenerul din România, geoprodusele pot fi orice produse (obiecte, activităţi, acte de creaţie etc) care să îndeplinească simultan trei condiţii: să aibă o legătură directă cu patrimoniul natural local, având în prim plan elemente geologice (ca materie primă sau sursă de inspiraţie ce reflectă legătura dintre om şi Pământ), să fie produse de un partener al geoparcului şi să încurajeze economia locală bazată pe respectarea prevederilor legale. Astfel, un produs local poate fi recunoscut şi etichetat ca geoprodus doar dacă îndeplineşte toate cele trei cerinţe.
În cadrul proiectului, geoprodusele propuse de Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului sunt punctele de vizitare intitulate Casele Geoparcului (Casa Geoparcului – Haţeg, Casa Vulcanilor – Densuş, Casa pentru Ştiinţă şi Artă – General Berhelot, Casa Dinozaurilor Pitici şi Casa Tradiţiilor – Sînpetru, Casa Pietrelor – Ohaba Sibişel). Lor li se adaugă dinostopurile, puncte marcate de reprezentări artistice ale dinozaurilor de pe fosta Insulă a Haţegului şi informaţii despre Geoparc. Dinostopurile sunt realizate în parteneriat cu investitori sau administraţii locale şi sunt puse în corelare cu unităţi care oferă servicii turistice (restaurante, spaţii de cazare etc.), cu scopul de a atrage cât mai mulţi vizitatori. Primul Dinostop realizat în parteneriat cu o administraţie locală este în curs de amenajare în comuna Sălaşu de Sus.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului contribuie în cadrul proiectului şi la dezvoltarea conceptului de gamification (explicarea unor noţiuni complexe prin intermediul jocurilor). O platformă dezvoltată împreună cu Universitatea din Presov (Slovacia), îi va ajuta pe vizitatori să descopere geoprodusele şi geoparcurile partenere în acest proiect, într-o formă inedită.
Eforturile partenerilor din proiect se vor concentra în perioada următoare şi pe dezvoltarea unei strategii comune de promovare a geoparcurilor partenere, dar şi a geoproduselor. În acest sens, ei vor beneficia de experienţa partenerilor din geoparcuri din afara spaţiului dunărean şi anume Geoparcurile UNESCO Rokua (Finlanda) şi Naturtejo (Portugalia).
Gazda întâlnirii, Geoparcul Zelezné hory, geoparc aspirant UNESCO din Cehia, a organizat şi o excursie în teren menită să le ofere participanţilor posibilitatea de a împărtăşi exemple de bune practici în ceea ce priveşte interpretarea punctelor de vizitare. Următoarea întâlnire în cadrul proiectului va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie şi va fi găzduită de Geoparcul UNESCO Papuk din Croaţia.
Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil şi inovator în geoparcurile din ţările dunărene. Proiectul va contribui la consolidarea cooperării dintre regiunile şi geoparcurile din ţările aflate de-a lungul Dunării şi la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce vor fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare. Schimburile de experienţă, testarea geoproduselor, noile abordări în interpretare contribuie la o mai bună implicare a comunităţilor locale în activităţile geoparcurilor şi la valorificarea durabilă a valorilor UNESCO din teritoriile partenere.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.