Comunitate

Gazul metan va ajunge la Crișcior

Magdalena Șerban

Introducerea rețelei de gaz rămâne la nivel de dorință greu realizabilă pentru mulți primari din România. Nu și pentru cel din Crișcior care se bucură de eligibilitatea proiectului investițional depus pentru acest obiectiv, prin POIM.

Punctaj maxim
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Inves­ti­ți­i­lor și Proiectelor Europene a finalizat eva­luarea cererilor de finanțare depuse în a doua sesiune a apelului „Dezvoltarea rețe­lelor inteligente de distribuție a gazelor na­turale”, fiind selectate pentru finanțare, în li­mita alocării disponibile, primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj (între 70,75 și 72,25 puncte). În urma celei dintâi sesiuni a ape­lului au fost selectate 10 proiecte în 18 lo­calități, iar cea de-a doua a fost cu noroc pen­tru 45 de localități. ,,Am trimis informa­țiile ce ne-au fost cerute (în acel termen de cinci zile de la comunicare), urmează semnarea precontractului și apoi, după ce vom duce toate actele conform cerințelor, se va semna contractul. Suntem în asociere cu comunele Ilia și Dobra pentru acest de­mers investițional. Ce ne bucură e că din cele 15 proiecte selectate la nivel național, patru dintre ele provin din județul Hunedoara, iar asocierea noastră a primit cel mai mare punctaj, adică 72,25. În ce ne privește, vrem ca toate satele aparținătoare să dispună de o astfel de utilitate. Pentru că racordarea e gratuită, cu beneficiile unei rețele inteli­gente, cred că multă lume va prefera această alternativă de încălzire a locuinței. La ora actuală, lemnul e principala sursă și unii mai folosesc pentru apa caldă boilere pe curent. Se exploatează lemn în zonă, dar primăria nu are fond forestier care să-i aducă necesarul de masă lemnoasă pentru instituțiile publice. Cumpărăm, ca să rezol­văm neajunsul. Nici cetățenii nu au toți pă­dure, prin urmare, achiziționează și ei lemn de foc. Ba de la firme private, ba de la ocolul silvic. În funcție de prețul practicat și de calitatea comercializată. Gazul va fi o alternativă viabilă pentru blocurile de la noi, pentru liceu, sediul administrativ, adică în special în cazul marilor consumatori. Pentru cei care stau la apartament, să urci lemnul până la etajul patru și să găsești și loc să-l depozitezi, e cumplit ”, a afirmat primarul din Crișcior, Ovidiu Furdui (foto).
O posibilă șansă pentru necâștigători
Rămași de căruță, ceilalți aleși mai au o portiță la care pot încerca. Reamintim că în cadrul Programului Național de Investiții “Anghel Saligny” sunt prevăzute obiective de investiții pentru rețele de distribuție de gaze naturale, unde vor putea fi depuse proiectele care au rămas în afara limitei valorice ale apelului lansat în POIM. De asemenea, unii au în vizor și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNR), dar se pare că e foarte controversat, edilii acuzând multe anomalii. Asta înseamnă că nu pot face mai nimic prin PNRR, programul de 30 de miliarde de euro. Nu sunt bani pentru drumuri, dar sunt pentru realizarea de piste de biciclete, se plâng edilii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura