Gazul metan ajunge la Peştiş

Magdalena Şerban

Dacă până mai ieri, locuitorii comunei Peştişu Mic se gândeau cum ar fi ca la poarta lor să ajungă conducta de gaz, acum, de la gând se va trece direct la faptă. Aproximativ 400 de familii vor spune adio încălzirii pe lemne.
Fără costuri locale
Proiectul denumit “Înfiinţare serviciu de distribuţie gaze naturale în comuna Peştişu Mic” a fost depus acum doi ani la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi are o valoare de 2.038.000 de euro (echivalentul a 8.740.000 de lei). „Vestea bună ne-a venit de curând. A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru  serviciul public de distribuire a gazelor naturale în toate cele nouă sate aparţinătoare comunei noastre: Peştişu Mic, Almaşu Mic, Ciuplaz, Cutin, Dumbrava, Josani, Mânerău, Nandru şi Valea Nandrului. Astfel, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri organizează licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului . Firma care va câştiga licitaţia va executa, pe cheltuială proprie, lucrarea aferentă proiectului investiţional. Banii şi-i va recupera ulterior, fără probleme, din administrarea propriu-zisă a reţelei. Concesiunea se dă pe 49 de ani, iar termenul prevăzut pentru deschiderea ofertelor este 8 decembrie. Raportându-ne la această dată, ar însemna ca în primul trimestru al anului ce vine, să avem deja gazul tras, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a spus omul din fruntea comunităţii din Peştişu Mic, primarul Leorean Casian Voina (foto).
Mai sunt şi altele
Dar lista programelor de investiţii continuă. Chiar dacă unele proiecte au fost depuse de ceva vreme, edilul speră să fie cu noroc. Vorba aceea: nu poţi să ieşi câştigător, dacă nu participi. „Avem depus un proiect pe fonduri de mediu, pentru apă şi canalizare în satele Peştişu Mic, Josani, Nandru şi Valea Nandrului. Aşteptăm o veste. Mai avem unul accesat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru asfaltarea a şase kilometri de drumuri din satele Almaşu Mic, Peştişu Mic şi Nandru, plus două poduri, unul în Joseni şi celălalt în Nandru. Construirea unui noi cămin cultural în Peştişu Mic este cuprinsă într-un proiect la care aşteptăm, de asemenea, un răspuns, sperăm noi, pozitiv”, a mai arătat edilul şef din Peştişu Mic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.