Comunitate

Gara din Petroşani, lăsată de izbelişte

Maximilian Gânju

Cei peste 30.000 de turişti care ar urma să vină anual, la schi, în noua staţiune turistică „Alpina” din Munţii Parâng, încă de cum pun piciorul pe peronul Gării CFR din localitate vor fi izbiţi de o privelişte dezolantă cu clădiri în ruine şi drumuri extrem de proaste.

Staţiune de interes naţional, cu gara în paragină

Municipiul Petroşani are statut de staţiune de interes naţional, iar aici se va derula un proiect zeci de milioane de euro prin care staţiunea montană din Parâng, denumită „Alpina”, ar urma să fie modernizată şi să beneficieze de peste 30 de kilometri de pârtii, dar şi de o telegondolă. Proiectul, finanţat de la bugetul de stat, în circa patru ani ar trebui să devină realitate şi să atragă la Petroşani, circa 30.000 de schiori şi iubitori ai sporturilor de iarnă. Numai că, succesul economic al viitoarei staţiuni este pus în pericol de alte structuri ale statului, cum ar fi spre exemplu de companii din subordinea Ministerului Transporturilor. Aşa se face că turiştii care ajung în Petroşani cu trenul, au parte încă de cum pun piciorul în gara municipiului de o privelişte dezolantă. Gara Petroşani, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, este o ruină şi de mai bine de 10 ani nimeni nu a mai mişcat un deget pentru reabilitarea ei. Intenţie a existat, însă s-a oprit după ce s-a făcut o infuzie serioasă de bani în dotarea clădirii ruină cu ferestre şi uşi termopan. Apoi, s-a încercat scoaterea ei la licitaţie, dar ofertanţii nu s-au înghesuit să achiziţioneze un mastodont atât de tare degradat. Cert este că Gara Petroşani ar pune pe fugă orice turist.

Veşnica scuză: nu sunt bani!

Şefii Gării Petroşani spun că de reabilitarea ei ar trebui să se ocupe Regionala CFR Timişoara de care aparţine şi a fost trecută pe o linie moartă pentru că „nu sunt bani”. Primăria Petroşani a somat în repetate rânduri oficialii CFR pentru a-i determina să reabiliteze obiectivul. Toate somaţiile au rămas fără răspuns. Ca o replică la somaţii, staţiei CFR i-a fost tăiată şi energia electrică. Primăria Petroşani, de teamă că oamenii vor fi omorâţi de trenuri, a decis să alimenteze de la reţeaua oraşului gara. Acum au fost trimise responsabililor alte solicitări pentru reabilitarea gării, însă răspunsul se lasă aşteptat.

One thought on “Gara din Petroşani, lăsată de izbelişte

  • Pentru Valea Jiului nu este bani niciodata asa ne „iubesc” pe noi cei de la Bucuresti,Timisoara,Craiova,Tg.Jiu sau Deva.De 20 de ani nu sunt bani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura