Eveniment

Funcţionarii acuzaţi de trafic de obiecte de patrimoniu, audiaţi

03 riscuta

Nicoleta Popa

 Soţii Rişcuţa, cercetaţi într-un dosar de corupţie, au dat ieri declaraţii în faţa magistraţilor de la Judecătoria Deva. Aceştia au declarat că sunt nevinovaţi. Cătălin Rişcuţa (foto), fost şef al Secţiei de Arheologie a muzeului devean şi Cristina Rişcuţa, fost consilier în cadrul Direcţiei de Cultură, au fost suspendaţi din funcţii, până la soluţionarea procesului în care sunt implicaţi. La următorul termen, din 2 martie, vor fi audiate celelalte persoane implicate în acest dosar şi încă cinci martori.

Pusă de director să facă evaluările
Cristina Rişcuţa a declarat că documentele de export definitiv pe care le-a semnat au fost în conformitate cu legea. „În perioada 2002-2005, am evaluat bunurile vechi deţinute de firma lui Octavian Axente Coţolan şi am emis certificate de export definitiv. Eu aveam obligaţia să verific dacă obiectele care urmau să fie exportate erau de patrimoniu sau nu. Printre acestea, nu am descoperit obiecte de patrimoniu, dar nici măcar susceptibile de a fi clasate în această categorie. În plus, Comisia de Audit trimisă de Ministerul Culturii în iunie 2008 a constatat că  nu s-a adus nici un prejudiciu Direcţiei pentru Cultură sau statului român. Mai mult, eu am fost trimisă de director să efectuez acele evaluări la firma respectivă. Menţionez că atunci când am dat declaraţie la Poliţie, poliţistul mi-a dictat ce să scriu, iar eu am semnat, neştiind ce se întâmplă”, a declarat Cristina Rişcuţă.

Obiecte de muzeu, luate acasă pentru studiu
Cătălin Rişcuţa, fost şef al Secţiei de Arheologie a muzeului devean, a afirmat în faţa judecătorilor că este nevinovat, şi că nu a furat piese, ci le-a luat pentru studiu ştiinţific.
„Sunt acuzat de furtul calificat a unor piese din Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. În timpul percheziţiei domiciliare, am arătat că deţin fragmente ceramice care făceau obiectul studiului meu ştiinţific şi pe care le ţineam în uscătoria blocului. Erau câteva pungi cu cioburi, printre care s-a rătăcit una cu obiecte ce erau inventariate de muzeu. Însă, am luat piesele respective de la muzeu pe bază de proces verbal. Periodic, aduceam acasă astfel de fragmente, pentru a le studia”, a declarat Cătălin Rişcuţa.
Administratorul firmei S.C. AXET IMPEX S.R.L, cu sediul în Lugoj, Octavian Axente Coţolan, este acuzat de export ilegal de piese de patrimoniu. Acesta a declarat că el comercializa doar piese vechi, achiziţionate de la săteni, sau din pieţe, dar care nu făceau parte din patrimoniul cultural naţional.
Soţii Rişcuţa sunt acuzaţi că au exportat ilegal în Italia, timp de doi ani, mai multe piese de patrimoniu, valoarea lor fiind estimată la peste 100.000 de euro. Cei doi sunt acuzaţi de furt, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Alături de ei, mai sunt judecate în acest dosar alte trei persoane.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura