Fraţii Gărdean, judecaţi pentru mită dată Elenei Udrea

13 martie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Omul de afaceri Adrian Gardean paraseste sediul DNA dupa ce participat la o confruntare in dosarul “Gala Bute” cu fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, joi, 19 martie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Ieri, Tribunalul Hunedoara a dat undă verde pentru judecarea dosarului în care fraţii Adrian (foto) şi Dorel Miron Gărdean sunt acuzaţi de dare de mită.
Este vorba de decizia din Camera preliminară a instanţei, cea prin care s-a analizat legalitatea actelor din rechizitoriul întocmit de procurori. Hotărârea Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, aceasta putând fi contestată în termen de trei zile de la comunicare, a informat purtătorul de cuvânt al instanţei.
Afaceriştii hunedoreni Adrian Gărdean şi Miron Dorel Gărdean sunt acuzaţi de procurorii DNA că au dat mită fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Cauza a fost disjunsă din celebrul dosar „Gala Bute”, în care Udrea a fost deja condamnată în prima instanţă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare cu executare. În „Gala Bute”, fraţii Gărdean au fost audiaţi ca martori.
Procurorii DNA îi acuză pe fraţii Gărdean că în cursul anului 2010, au promis şi transmis foloase materiale ministrului Udrea, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA (administrată de Miron Dorel Gărdean) cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului «Schi pentru România».
Mita ar fi fost transmisă printr-un intermediar, consilierul personal al ministrului, Ştefan Lungu. „Ca urmare a acestei înţelegeri, la datele de 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010, cei doi inculpaţi au transferat suma totală de 695.367 lei, prin intermediul unor plăţi, către o societate controlată de Lungu Ştefan, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. Suma plătită cu titlu de foloase necuvenite reprezintă 10 la sută din valoarea plăţilor efectuate de MDRT către unităţile administrativ teritoriale Cavnic şi Borsec, în contul lucrărilor realizate de SC Termogaz Company SA”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Atunci când a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea arăta că a fost obligată de instanţă să restituie presupusele sume primite de la mituitori, printre aceştia numărându-se şi unul dintre fraţii Gărdean. Fapt care a fost consemnat şi în textul sentinţei date de ÎCCJ, în 28 martie 2017: „Cod penal din 1969 obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian”. (N.Bumbac)

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Gura lumii, 14.03.2018

Vorbesc gurile rele că o duduie care se ocupă cu partea financiară la o societate de stat din oraşul de...

Comuna Vorţa, fără firmă de salubritate, dar curată

Dat fiind faptul că de ani buni, societăţile de salubritate bat în retragere când vine vorba să-şi pună serviciul în...

Avize necesare de la Apa Prod SA Deva pentru lucrările de amplasament şi branşare a reţelelor de apă de complexitate mică

Operatorul de apă din judeţ, Apa Prod, eliberează mai multe tipuri de avize necesare investiţiilor. Astfel, societatea Apa Prod SA...

Închide