Fotbal. Regula henţului va fi aplicată la aprecierea arbitrilor

Decizia finală referitoare la henţ le va reveni arbitrilor, a indicat International Football Association Board (IFAB), instanţa ce supervizează regulile fotbalului, scrie site-ul FIFA.
După cum s-a anunţat, UEFA i-a cerut la finalul lunii octombrie preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, să modifice din nou regula henţului pentru le oferi mai multă flexibilitate arbitrilor şi a face ca jucătorii să nu fie pedepsiţi pe nedrept. Într-o scrisoare către Infantino, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a cerut ca la următoarea reuniune a IFAB să fie luată în calcul posibilitatea de a le permite din nou arbitrilor să stabilească dacă un jucător a lovit sau nu intenţionat mingea cu mâna.
Luni, FIFA a indicat că, reunite într-o videoconferinţă condusă de directorul IFAB şi al Federaţiei galeze de fotbal, cele două grupuri consultative ale IFAB au discutat şi despre regula henţului. “În ce priveşte regula henţului, a cărei interpretare nu este nici acum omogenă, deşi a fost reformulată în Legile Jocului 2019-20, cele două grupuri consultative s-au declarat în favoarea aducerii unor precizări suplimentare. S-a reiterat că decizia finală revine arbitrului şi că nu toate contactele între mâna sau braţul unui jucător şi minge înseamnă o infrac­ţiune. În ce priveşte interpretarea concep­tu­lui de ‘mărire artificială a suprafeţei cor­pu­lui’, arbitrii trebuie să judece poziţia mâinii sau a braţului în legătură cu mişcarea jucă­torului în timpul fazei respective”, a precizat site-ul FIFA.
Menţionăm că în scrisoarea trimisă lui Infantino pe 27 octombrie, Ceferin a afirmat: “Spiritul jocului trebuie păstrat tot timpul. Eu cred că revenirea la textul precedent, poate revăzut şi completat cu o dispoziţie ce nu ar permite marcarea golurilor cu mâna sau braţul, este o opţiune de luat în considerare. (…) Utilizarea VAR în numeroase competiţii a exacerbat pur şi simplu problema şi împinge arbitrii şi presa să analizeze la sânge fiecare fază, cu efecte paranoice şi rezultate con­troversate.”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare