Educatie si cultura

Fortificaţia de pe Cetăţuia Înaltă

04 Foto articol Morar

Marcel Morar

Cetăţuia Înaltă (Costeşti, comuna Orăştioara de Sus), având altitudinea de 589 m, se află la sud de cunoscuta cetate de la Costeşti Cetăţuie, dincolo de Valea Sasului. Accesul este posibil dinspre vest, pe unde se leagă de celelalte înălţimi.
Pe culme se află un platou elipsoidal, lung de 50 – 60 m şi lat de 20 – 25 m, legat printr-o şa de un altul, ceva mai scund, de aproximativ 50 x 20 m. S-a presupus că şi aici se afla o fortificaţie datând din epoca dacică, iar cercetările din anii 1950 au dus la descoperirea unor elemente de fortificaţie. Din păcate, locul era răscolit deja în acea perioadă de către căutătorii de comori.
Au fost descoperite până acum urmele zidurilor a două turnuri, dar blocurile căzute ar putea sugera existenţa unei fortificaţii mai ample.
Fortificaţia de aici se datează în perioada secolul I î. Hr – începutul secolului al II-lea d. Hr. şi împreună cu cea de pe Ciocuţa (din apropiere), împiedica accesul spre cetatea de pe Cetăţuie dinspre înălţimile dominante de la sud şi vest.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.