Fondul salarial din 2019, cuiul din talpa primarului din Crişcior

18 februarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Magdalena Şerban

La nivelul administraţiilor publice, valorile salariale se stabilesc în prezent prin înmulţirea salariului minim brut cu coeficienţii aprobaţi prin hotărâri de consiliu local. Ţinând cont că de la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.900 la 2.080 de lei, iar pe lângă funcţionarii din primărie, mai au carte de muncă şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, fondul alocat pe 2019 s-a majorat considerabil. Una dintre comunele hunedorene mari, Crişcior, se confruntă cu o astfel de problemă.

„Din păcate, ne-a murit colegul de la Taxe şi Impozite, iar în locul său nu vom mai angaja om. De asemenea, ne va pleca secretarul de la primărie şi am decis că ne vom descurca fără să ocupăm postul. Dar şi aşa ne va fi greu. Din calculele noastre, cu tot cu majorarea salariului minim brut, acordarea de tichete de vacanţă şi indemnizaţii de hrană, după cum ne obligă legea, ajungem să avem un plus de circa 100.000 de lei la fondul de salarii, comparativ cu anul trecut. Nu aici e cu cântec, ci la sumele aferente plăţilor ce trebuie asigurate asistenţilor personali. În 2018 au fost cheltuiţi 1.900.000 de lei. Cu tot cu creştere şi cu norma de hrană, vom ajunge în acest an la 2.300.000 de lei. Pe de altă parte, salariile celor care lucrează efectiv în primărie (peste 20) însumează undeva la 1.600.000 de lei ”, a spus Ovidiu Furdui (foto), primarul comunei Crişcior.
Acesta este de părere că guvernanţii ar trebui să ţină cont de situaţiile din teritoriu atunci când decid alocările bugetare şi speră ca noul buget să fie unul care să permită funcţionarea în parametri normali, şi nu să îngroape conducerile locale. ,,Dacă nu vom avea din ce să susţinem aceste salarii, nu cred că există o altă soluţie decât trimiterea asistenţilor personali în şomaj. Când primim fonduri de la Guvern, facem angajări. Nu ţine de mine acceptarea unui dosar. Ce stabileşte medicul specialist, noi trebuie să respectăm. Totuşi, aşteptăm bugetul. Poate chiar ne sunt cuprinse aceste sume şi vorbim cu păcat. Nu poţi echivala o comună mică, ce are, să zicem, trei-patru asistenţi personali, cu una mare. Cert e că în funcţie de ce ni se alocă, e posibil să scădem şi coeficienţii. Vom trăi şi vom vedea”, a mai afirmat primarul din Crişcior.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Viorel Sălan: “Relansarea gimnasticii româneşti se poate face prin promovarea sportului de masă”

După cum se ştie, la finele săptămânii trecute, la invitaţia senatorului PSD Viorel Sălan (foto), ministrul Tineretului şi Sportului a...

Angajaţii lunii ianuarie 2019 la Apa Serv Valea Jiului

Conducerea Apa Serv Valea Jiului a luat decizia de a continua programul de fidelizare al propriilor salariaţi, după ce proiectele...

Premieră la Târgul de Mărţişor de la Deva: mărţişoare comestibile!

Aproximativ 30 de comercianţi vor participa la ediţia din acest an a Târgului de Mărţişor, care va avea loc în...

Închide