Finanţare europeană pentru Cetatea Devei

7 aprilie 2010 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Nicolle Ebner

Finanţarea nerambursabilă solicitată prin proiectul de reabilitare a zonei urbane “Dealul Cetăţii Deva” a fost aprobată. Valoarea totală a proiectului realizat de Consiliul Local Deva, în colaborare cu Consiliul Judeţean Hunedoara, este de aproape nouă milioane de euro, din care aproximativ şase milioane de euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

Concurenţă acerbă

Proiectul „Reabilitarea zonei urbane «Dealul Cetăţii Deva» – monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva” a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, fiind al doilea contract de finanţare semnat în cadrul domeniului major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor. Proiectul se va implementa pe parcursul a 30 de luni, conform cererii de finanţare depuse la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADRV), unde, săptămâna trecută, s-a semnat şi contractul de finanţare. Dat fiind faptul că Dealul Cetăţii Deva este considerat un monument al naturii şi monument istoric cu valoare turistică ridicată, proiectul are scopul de restaurare şi punere în valoare a zonei, conservarea zidurilor, amenajarea de alei de acces, iluminarea obiectivului şi a căilor de acces. Conform datelor oficiale, până acum, în Regiunea Vest au fost contractate proiecte cu o valoare totală de aproximativ 171 milioane euro, dintre care în jur de 131 milioane de euro reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

Concurenţa este acerbă, dacă punem la socoteală faptul că alte proiecte, în valoare de 775 milioane euro sunt în diferite faze de evaluare şi selecţie sau precontractare, în condiţiile în care alocarea financiară pentru Regiunea Vest, gestionată de ADR Vest, este de doar 416,52 milioane euro.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cristian spune:

    Deci in sfarsit se va intampla ceva?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Foaie pentru sufletul creştinilor din Vulcan

În primele zile ale acestei luni a apărut primul număr al publicaţiei „Lumină din Lumină-Foaie pentru sufletul creştinilor”, editată de...

Dilemă de Paşte, cu Ilarie Voronca

Vă mărturisesc că uneori, pus în faţa unor probleme sau evenimente reale, nu reuşesc să le plasez pe locul potrivit....

Au riscat… degeaba

Minerul Lupeni a rămas fără ... „lumină” după meciul din deplasare cu CS Otopeni, întrucât la scorul de 2-1 pentru...

Închide