Finanţare europeană de 3,2 milioane de euro pentru biserica “Sfântul Nicolae” din Ribiţa

30 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

În această săptămână, primarul din Ribiţa, Ioan Faur, a semnat contractul de finanţare al proiectului de reabilitare a Bisericii „Sfântul Nicolae“ din comună.

Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltarea Regională a Regiunii de Vest din Timişoara, Sorin Maxim, şi primarul Ioan Faur au semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru proiectul intitulat: ”Consolidare, Restaurare, Conservare Biserică, Amenajare Incintă şi Împrejmuire, Realizare Lumânărar în Exteriorul Bisericii, Înlocuire Învelitoare, Iluminat Arhitectural şi Ambiental, Sistematizare Verticală a Terenului, Reamenajare Incintă şi Reabilitare Poartă de Acces Secundar la Ansamblul Biserica „Sfântul Nicolae“ din Ribiţa.

Monument istoric inclus în Patrimoniul Naţional
Contractul se ridică la 3,2 milioane de euro. Proiectul este realizat în parteneriat, comuna Ribiţa şi Parohia Ortodoxă Română Ribiţa. Valoarea eligibilă a finanţării din Fondurile Europene este de 85 la sută, valoarea nerambursabilă din Bugetul Naţional 13 la sută, valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului, 2 la sută. La ceremonia de semnare a contractului a participat şi preotul Alin Constantin Perţa, care, cu emoţie în glas, a spus că este o zi istorică pentru Parohia Ribiţa, pentru că locaşul de cult cu hramul “Sfântul Nicolae” are nevoie de restaurare şi conservare pentru a-şi recăpăta frumuseţea de odinioară.
“Sunt extrem de fericit! Prin multă muncă, luni şi ani de zile, Dumnezeu a trimis Lumina Sfântă în comuna Ribiţa. Cu ajutorul colegilor din Primăria Ribiţa, al firmei de consultanţă, al firmei de proiectare, am reuşit să obţinem această finanţare pentru Biserica – Monument Istoric aflată în Patrimoniul Naţional. Ştiu cât de importantă este această biserică pentru cetăţenii din satul şi comuna Ribiţa, care şi-au dorit demult restaurarea şi punerea în valoare a picturilor de excepţie. Le mulţumesc că au avut răbdare şi încredere în promisiunile mele de primar şi dorinţa şi visul lor se vor îndeplini”, a declarat primarul comunei Ribiţa, Ioan Faur.

Picturi document cu valoare de excepţie
Biserica “Sfântul Nicolae” din Ribiţa datează din anul 1417. A fost construită din piatră brută de râu în stilul sală cu tavan, de cnejii de Ribiţa, Vratislav, Matia şi Miclăuş, fiii lui Vladislav. Picturile de la Ribiţa au o valoare artistică de excepţie, fiind totodată documente valoroase din acea perioadă istorică în care au fost pictate. Specialiştii se întrec în superlative la adresa picturii de la Ribiţa, evidenţiind în mod special din întreg ansamblul iconografic imaginea Pantocratorului şi a Arhanghelului Mihail.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Festivalul concurs naţional „Regina Sânzienelor”

În data de 22 iunie, la Hotel “Sofia” din Suceviţa, se va desfăşura cea de-a V-a ediţie a Festivalul Naţional...

Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 5 iunie 2019, ora 17,00, la...

Doi rugbişti de la Petroşani, la lotul naţional Under 23

Selecţionata de tineret a României U 23 la rugby va disputa două meciuri de pregătire în compania englezilor de la...

Închide