Politica si administratie

FINAL DE SESIUNE ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR

Este o zi importantă pentru județul Hunedoara. În urma intervenției experților PSD, Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:
În primul rând, nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Nicio unitate de producție de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă.
În al doilea rând, ceea se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Toate unitățile pe bază de lignit și huilă care vor fi închise, vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate.
În Camera Deputaților am avut o zi intensă. Nu mai puțin de 58 de proiecte legislative au fost adoptate în ședința de plen și pot intra anul acesta în vigoare. Cele mai importante dintre acestea, în opinia mea, sunt:
1. Proiectul de Lege privind eliminarea amenzilor pentru necompletarea PLF din perioada pandemiei (PLX 198/2022). Românii care au fost sancționați în acest sens și au plătit contravenții pentru necompletarea PLF își pot lua banii înapoi, dacă depun o cerere. Metodologia urmează să fie elaborată.
2. Proiectul de Lege privind „Legea Tineretului” (PLX 716/2018), care unește și îmbunătățește cadrul juridic necesar asigurării participării active şi incluzive a tinerilor la viaţa societăţii, precum şi pentru dezvoltarea lor personală și profesională.
3. Proiectul de Lege privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate (PLX 415/2022), care creează cadrul legal pentru interconectarea informațiilor din sistemul public. Digitalizarea administrației publice românești intră în linie dreaptă.

Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara
Președintele Comisiei pentru învățământ