Comunitate

Final de proiect european, pentru staţiunea Geoagiu-Băi

Administraţia oraşului Geoagiu a reuşit să obţină prima finanţare externă din România, pentru reabilitarea infrastructurii într-o staţiune balneoclimaterică, lucru care nu e deloc de neglijat. Acum, după 35 de luni de implementare, proiectul a ajuns la linia de finiş, făcând subiectul unei conferinţe de presă organizată ieri, la  Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza“ din localitate.

Pentru localnici şi turişti

„De departe, acest proiect reprezintă pentru staţiune o mare investiţie. Valoarea lui totală se ridică la  23.077.242 lei şi a vizat îmbunătăţirea infrastructurii generale, în vederea dezvoltării turismului şi sprijinirii economiei locale şi regionale, prin conturarea cadrului optim necesar pentru investitorii autohtoni sau străini, crearea si extinderea structurilor de agrement turistic (în scopul creşterii numărului turiştilor şi a duratei sejurului), valorificarea resurselor naturale, culturale şi istorice, în general, îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor turistice”, a subliniat Ioan Vălean, primarul oraşului Geoagiu.

Ce s-a realizat până acum

„S-au realizat extinderea infrastructurii rutiere (incluzându-se parcările publice din zona hotelurilor), reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă, a celei de canalizare menajeră si pluvială, precum şi a celei de iluminat public. Pe partea de iluminat, putem spune că se va reduce la o pătrime doar, consumul de energie. Alimentarea cu apă şi canalizarea sunt semne ale civilizaţiei, aşa că erau absolut necesare într-o localitate care se respectă şi îşi respectă oamenii “ a mai precizat primarul.

„Investim, apoi ne îmbogăţim”

Despre ceea ce va urma, edilul are un plan de atac cu bătaie relativ lungă şi cu o viziune pe măsură. „Staţiunea ne dorim s-o revigorăm şi s-o facem funcţională măcar în trei din cele patru anotimpuri. Vrem să se înţeleagă că la Geoagiu-Băi nu ajungi ca să te îmbogăţesti, ci în primul rând trebuie să dezvolţi servicii de calitate şi să învesteşti, iar stelele trebuie să fie lăsate jos, până sunt pe merit. Serviciile fac diferenţa. Cred că dacă se va ţine cont de acest lucru, peste doi ani, vom sta cu mult mai bine. Comercianţii şi investitorii pot schimba staţiunea în bine, dacă îşi asumă aceste conduite” a fost concluzia lui Ioan Vălean. Tot potrivit lui, amenajarea punctelor-cheie precum zonele carstice, peşterile, cascada, Cetăţuia, Dâmbu Romanilor, Cheile etc., dar în egală măsură şi a căilor de acces spre aceste obiective şi poate chiar prezenţa unui mijloc de transport intern pentru staţiune, reprezintă o altă formulă câştigătoare. Având aceste motivaţii la bază, un proiect pentru infiinţarea unui cetru de informare turistică a fost depus şi îşi aşteaptă răspunsul. Pentru dezvoltarea şi formarea spiritului întreprinzător, un altul ce vizează un campus şcolar (în zona Piatra lui Gotha), dotat cu laboratoare, grajduri, fermă şi tot ceea ce presupune o pensiune-model, îi va ţine ocupaţi pe elevi atât la teorie, cât şi în practică, o dată ce îşi va primi finanţarea, fiind declarat eligibil. Cât priveste turiştii, conform spuselor primarului, numărul lor se apropie de cel înregistrat prin anii 1985, adică 5.000-6.000 pe zi şi 1.500-2.000 pe noapte, pe timpul manifestărilor artistice, atingându-se chiar cota de 10.000 de turişti. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura